Pro România şi ALDE fuzionează. Ce motive se ascund în spatele acestei decizii. Cum se va numi noul partid

Ultima actualizare:

    Victor Ponta a anunțat că partidul pe care îl conduce va fuziona cu ALDE pentru a avea mai multe șanse în fața PNL la alegerile parlamentare
Victor Ponta a anunțat că partidul pe care îl conduce va fuziona cu ALDE pentru a avea mai multe șanse în fața PNL la alegerile parlamentare

Pro România și ALDE au decis să fuzioneze pentru a avea mai multe șanse la alegerile parlamentare 2020, care vor avea loc la 6 decembrie. Noul partid se va numi Pro România Social Liberal, a anunțat, joi,Victor Ponta.

Pro România şi ALDE au decis să aibă candidaţi comuni la alegerile parlamentare şi să formeze un singur partid – Pro România Social Liberal, a anunţat, joi, liderul Pro România, Victor Ponta, transmite G4 Media. Însă negocierile nu au început de ieri, de azi. Încă din vara anului trecut se discută intens despre asta, iar decizia se pare că a fost luată în urma mai multor întâlniri secrete. Una dintre acestea a avut loc în 2019, când reprezentați ai ambelor partide s-au întâlnit pentru o nouă rundă de discuții la Hotelul Marriott din București. De altfel, Click! a și scris despre această întâlnire de taină aici, prezentând și mai multe fotografii surprinse la fața locului cu câțiva dintre participanți: Norica Nicolai, Theodor Meleșcanu, Nicu Bănicioiu.

Pro România și ALDE fuzionează. Ponta: „Vom avea candidați comuni la parlamentare”

Victor Ponta liderul Pro România, a declarat, joi, într-o conferință de presă la care a participat și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că „este momentul să lăsăm de-o parte orice ezitări şi să ne unim forţele pentru a opri actuala guvernare şi de a construi o alternativă. 

Ponta a spus că cele două formaţiuni au luat decizia de a avea candidaţi comuni la alegerile parlamentare și se vor uni într-un singur partid, care se va numi Pro România Social Liberal. „Vreau şi cred că putem să construim în jurul acestei echipe Pro România cu sprijinul tuturor celor de la ALDE o alternativă şi o forţă capabilă să lupte şi să se opună măsurilor greşite pe care le are Guvernul PNL şi aliaţii săi. Mă bucur că întreaga conducere a ALDE a fost de acord să unim forţele pe care le avem. Nu sunt nişte forţe uriaşe dar experienţa de guvernare comună ne va permite să venim cu soluţii şi cu oameni. Din păcate, PSD nu a vrut şi nu vrea să fie un partener în Opoziţie faţă de preşedintele Iohannis şi de Guvernul PNL. Au făcut şi merg în continuare pe idee de blat, au decis să fie un sac de box. Vreau să vă confirm că şi eu şi Călin Popescu Tăriceanu ne-am dorit şi la locale şi la parlamentare să facem o forţă comună, o alianţă prin care să dăm jos Guvernul Orban. De la PSD au venit voci care ne-au arătat că nu vor să câștige, vor să piardă şi pe 6 decembrie, să facă non-combat”, a mai declarat Ponta. El a adăugat că la nivel local reprezentanţii Pro România şi ALDE în consiliile judeţene şi locale vor face echipă în mod natural.

Ponta acuză PSD de „blaturi” cu Guvernul Orban 

„Un singur lucru mai vreau să vă spun. În momentul în care am decis să ne unim forţele am pornit de la ideea că avem curajul, ceea ce lipseşte unor lideri PSD. Avem şi experienţa scoaterii României din criză în 2012 şi vom avea o abordare, un discurs, soluţii radicale fără niciun fel de compromisuri şi fără blaturi pe care liderii PSD le fac în continuare. Am luat decizia de a avea candidaţi comuni cu ALDE la alegerile parlamentare. Sunt convins că atât la Pro România, cât şi la ALDE, oamenii care vor fi aleşi într-o singură echipă Pro România, într-un singur partid care se va numi Pro România Social Liberal pot să blocheze un drum drept spre prăpastie. Vreau să ne unim forţele pe plan local, acolo unde în cele mai multe judeţe din ţară, consilii locale sunt fie reprezentați de la Pro România, fie de la ALDE, care vor forma în mod natural o echipă. După 6 decembrie putem să-i oprim, să le stricăm planurile şi să salvăm România de o nouă criză”, a precizat Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că repartiția pe liste va fi 60% – 40% Pro România – ALDE. „Domnul Ponta la Camera Deputaţilor şi eu la Senat”
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că repartiția pe liste va fi 60% – 40% Pro România – ALDE. „Domnul Ponta la Camera Deputaţilor şi eu la Senat”

Călin Popescu Tăriceanu acuză PSD și PNL că vor să elimine partidele mici

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că unirea forţelor Pro România şi ALDE vin şi în contextul în care cele două mari partide pe scena politică, PNL şi PSD, au arătat o dorinţă manifestă de a înlătura formaţiunile politice mai mici. „Astăzi organismele statutare ale Pro România şi ale ALDE au decis simultan să pornim la un drum împreună, să creăm o forţă politică mai puternică, să ne unim resursele, având în vedere că pe scena politică românească în ultima perioadă s-a constatat o puternică polarizare între cele două partide mari, o radicalizare a discursului politic şi o dorinţă manifestă ale partidelor mari de a elimina de pe scena politică partidele mai mici. Eu cred că e o decizie bazată pe experienţa noastră politică şi pe realităţile cu care suntem confruntaţi. Sperăm să putem construi o forţă de factură social liberală, pentru că există grave derapaje ale actualei puteri”, a declarat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că nu va fi paritate pe lista candidaţilor noului partidul Pro România Social-Liberal la parlamentare. „Nu, nu va fi paritate. Am avut nişte discuţii premergătoare acestui moment şi cred că trebuie să folosim criterii obiective şi va fi luat în calcul scorul şi performanţa la alegerile locale. Repartiția pe liste va fi 60% – 40% Pro România – ALDE. Domnul Ponta la Camera Deputaţilor şi eu la Senat”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
FotoJet (12) jpg
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net