Primul weekend de nunţi cu certificat verde. Poliția nu și-a dotat oamenii cu telefoane care să poată scana codurile

2_inquakkm_photos_george_calin_copy.jpg

Toți nuntașii vor trebui să prezinte certificatul verde, dar nu se știe cine îl verifică
Foto: Inquam Photos

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Weekendul acesta este primul în care se vor organiza nunţi după măsurile prevăzute în scenariul roşu, în localităţile unde rata de incidenţă a depăşit 3 la mie. Este şi cazul Bucureştiului, unde participanţii la evenimentele private trebuie să prezinte certificatul verde, rezultatul unui test sau dovada că au trecut prin boală. Dar cine le verifică şi cum?

Rata de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori presupune accesul în spaţii închise doar pe baza certificatului verde. 
Persoanele care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital al UE care atestă vaccinarea anti-COVID-19, testarea sau trecerea prin boală. 

Cum s-au pregătit mirii și organizatorii

Organizatorii de nunţi spun că s-au pregătit deja pentru acest scenariu, încă din iunie, când au început să facă trierea invitaţilor.  
Iar mirii au început să-şi sune invitaţii pentru a afla dacă sunt vaccinaţi sau dacă vor să se testeze. 
Multe dintre firmele organizatoare au acceptat să plătească testele, altele împart cheltuieile cu tinerii însurăţei. 

Cum se verifică certificatele verzi Covid

Aplicaţia „Check DCC”, făcută de STS, care verifică codul QR al acestui certificat, e disponibilă în Google Play. Aplicaţia se descarcă direct pe telefon sau tabletă şi permite verificarea certificatului, fără ca datele să fie stocate.
În momentul de faţă, reprezentanţii poliţiştilor atrag atenţia că ei nu pot face controale în acest sens, pentru că nu deţin dispozitive de serviciu. 
”De mai bine de zece ani, Ministerul de Interne nu a dotat poliţiştii cu telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android care să permită scanarea diverselor documente ce conţin coduri QR, aşa cum este cazul certificatelor de vaccinare.  Astfel, colegii noştri verifică certificatele verzi doar dacă vor de pe telefoanele personale”, anunţă Cosmin Andreică, președintele Sindicatului Europol.

1-nunthha_copy.jpg

Toți nuntașii vor trebui să prezinte certificatul verde, dar nu se știe cine îl verifică

Tot acesta atrage atenţia că angajaţii din restaurante şi alte spaţii, unde intrarea se face pe bază de certificat verde, nu vor şti dacă cel care-l prezintă e şi deţinătorul real.
 ”Barmanul, ospătarul nu e operator de date personale. Clientul nu este obligat să-i arate cartea de identitate. Deci, el poate veni cu certificatul fratelui, prietenului etc, care i-l trimite rapid pe whatsapp. Deci, angajatul Horeca nu ştie dacă persoana e una şi aceeaşi cu cea care prezintă certificatul”, spune Andreica.
Click! spune
Ieri, şase judeţe şi Capitala au incidenţa îmbolnăvirilor peste 3 la mie. Cea mai mare incidenţă se înregistrează în Ilfov, 4,46 la mie. Urmează Timiş, cu 3,98 la mie, Bucureşti, cu 3,77, şi Satu Mare, cu 3,5. În Bistriţa Năsăud, incidenţa a crescut la 3,15 la mie, în Cluj este 3,16, iar în Maramureş - 3,11.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5