Primul director care a demisionat de la Primaria Capitalei. Turches Ablachim a câștigat lunar 25.466 de lei

Ultima actualizare:

    Turches Ibrahim, directorul demisionar al ASSMB, a fost adusă de Gabriela Firea în 2017
Turches Ibrahim, directorul demisionar al ASSMB, a fost adusă de Gabriela Firea în 2017

Au început să curgă demisiile la Primăria Capitalei! Turches Ablachim, director la Administrația Spitalelor București (ASSMB), în mandatul Gabrielei Firea, a renunțat la post. Aceasta a încasat timp de 26 de luni 25.466 de lei, cât 20 de pensii medii.

Vestea că Gabriela Firea a pierdut fotoliul de primar a băgat spaima în șefii instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Prima care a debarcat este Turches Ablachim. Directorul ASSMB și-a da demisia ieri, 29 septembrie.

Potrivit celor de la curentul.ro, aceasta a avut un salariu lunar de 25.466 de lei, cât 20 de pensii medii, obținut în urma detașării de la Centrul de Hemodializă din CMDTAMP, unde era încadrată ca medic primar coordonator.

Aceasta a venit la conducerea ASSMB în 2017, iar cei de la curentul.ro spun că este doctorița care l-a îngrijit, în 2010, pe Răsvan Firea, primul soț al Gabrielei, pe când suferea de insuficiență renală.

Turches Ablachim era detașată de la policlinică

Pe perioada detașării la ASSMB, Ablachim a rămas angajată a CMDTAMP și a primit același salariu pe care îl avea și la policlinică, dar plătit de primărie.

Potrivit Codului Muncii, o persoană detașată poate alege să fie plătită cu venitul cel mai mare pe care-l câștigă, doar că la stat nu poate depăși 13.916 lei.

”Din declarația sa de avere, completată în decembrie 2017, aflăm că în 2016, Ablachim a încasat de la CMDTAMP o leafă  de 6.750 de lei pe lună, care a crescut ușor pe perioada anului 2017, când a primit 7.360 de lei lunar. Odată cu mărirea lefurilor în domeniul medical de la 1 martie 2018, cum contractul de muncă încheiat cu CMDTAMP era suspendat pe perioada detașării și salariul nu putea fi modificat, detașarea lui Ablachim la ASSMB a încetat pentru scurt timp, iar salariul de la CMDTAMP i s-a majorat la 25.466 de lei. Acesta includea: salariul de bază – 15.565 lei, spor de conducere de 5% – 779 lei, spor de condiții deosebite de 50% – 8.172 lei, spor de doctorat – 950 de lei. Cu noul venit, Turcheș a fost detașată din nou la ASSMB unde, încălcând Legea 153/2017 privind salarizarea unitară a persoanelor plătite din fonduri publice, prin decizie a directorului general al ASSMB, aceasta și-a păstrat uriașa retribuție care o depășește și pe cea a președintelui României, stabilită în lege ca fiind maximă pentru bugetari”, scriu jurnaliștii.

Turches Ablachim a intrat în grila de salarizare bugetară în 2019 

Această situație a fost făcută publică, în noiembrie 2019, de fosta judecătoare Lavinia Coțofană, care abia fusese numită director juridic la ASSMB.

Ea trebuia să semneze din 60 în 60 de zile detașarea acestui medic la stat pe suma uriașă de 25.466 de lei. Dar a anunțat că nu-și poate pune semnătura pe o asemenea ilegalitate și a decis să vorbească presei.

”Am venit la ASSMB pe 1 mai 2019 special pentru cazul Gomoiu. Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea, dar am constatat că sunt fapte penale”, a povestit fostul magistrat.

Și Curtea de Conturi a pus în vedere, în 2018, să se rezolve situația, astfel că potrivit ultimei declarații de avere, în 2019, Turches Ablachim a încasat o leafă conform grilei, puțin peste 12.000 de lei.

Acum, se pune problema ca fostul medic coordonator al spitalelor, școlilor și grădinițelor din București să restituie banii încasați ilegal, timp de 26 de  luni. Și ar fi vorba despre peste 300.000 de lei.

În următoarea, perioadă vom asista, probabil, și la alte demisii de la vârful Primăriei Capitalei.  

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net