Prima zi după închiderea piețelor agroalimentare în spații închise. Soluția găsită în unele zone pentru ca tarabele să rămână la locul lor

piata_obor_2.jpg

În Piața Obor tarabagii au rămas la locul lor
Pentru a evita relocarea tarabelor, administratorii din Piața Obor au aplicat regulile valabile pentru terase și au re3nunțat la pereții laterali
Foto: Mediafax
Citeste tot despre: 

Primele ore de la intrarea în vigoare a deciziei guvernului de a interzice vânzarea în piețele aflate în spații închise au adus și primele scandaluri. Însă, în cea mai mare piață din România, Piața Obor din București sau în piața mare din Brașov, nu s-a mișcat nici o tarabă de la locul ei: administratorii au modificat clădirile.

Piața Obor cu cele 800 de tarabe ale ei ar fi trebuit să fie luni un butoi cu pulbere. De aici ar fi trebuit să plece revolta care să blocheze decizia guvernanților de a muta toate tarabele din piețe din spații închise în spații deschise. Însă, în ultima clipă, pornind de la soluția găsită de patronii de terase, administratorii acestei piețe au muncit duminică toată noaptea și au modificat clădirea astfel încât aceasta să intre la categoria excepții.”Administratorii unității agroalimentare au găsit însă o soluție.”Am ridicat toate geamurile pe lateral, am schimbat toate fluxurile de intrare și ieșire și acum suntem în regulă. Am separat intrările si ieșirile atat pentru purtarea măștii dar si pentru termoscanare, acestea sunt pe alte laterale ale clădirii față de intrări, menținem ridicați pereții laterali pe toată perioada zilei”, ne-a declarat în exclusivitate Cosmina Ene, reprezentantul pieței.

piata_crangasi.jpg

În Piața Crângași comercianții s-a revoltat împotriva deciziei de a vinde afară
Piața Crângași a fost epicentrul revoltei tarabagiilor din București
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandal în Piața Crângași

Situația cea mai tensionată în zonele agroalimentare din Capitală a fost în Piaţa Crângaşi din sectorul 6. Aici peste 100 de comercianţi s-au luat la ceartă cu administraţia pieţei, obligată de Guvern să închidă acest spaţiu comercial. Oamenii s-au plâns că mutarea lor înseamnă condiții inumane, că în aceste condiții li se strică marfa și nu-şi mai pot vinde produsele, vor ajunge pe drumuri şi vor muri de foame ”În condiţii de iarnă, fructele şi legumele se strică ne îmbolnăvim şi ajungem în spital. Cei care vând lactate și mezeluri sunt în ilegalitate în stradă şi nu pot respecta nici regulile sanitare”, striga cât o ținea gura Mihaela Petrache în timp ce-și muta fructele. Pentru calmarea spiritelor a fost chemată Poliţia și în cele din urmă spiritele s-au liniștit

comercianti-piata-suceava.png

Revoltă a fost și în piața cea mare din Suceava
Comercianții din piața cea mare a Sucevei au refuzat să se mute
Foto: Oana Șlemco

Suceava

Scandal monstru în cea mai mare piață din oraș chiar la prima oră a dimineţii, când comercianții au venit să îşi aşeze marfa pe tarabe, relatează adevărul.ro. La faţa locului oamenii au aflat că vor trebui să îşi mute întreaga activitate în aer liber, pentru că hala va fi închisă de Primăria Suceava aşa cum a cerut Guvernul României, pentru a se limita, pe cât posibil, răspândirea noului coronavirus.”Venim din Adâncata, am 300 de oi şi 20 de vaci. De unde le dau de mâncare? Cui dau marfa. Am zilnic sute de kg. Subvenţie nu ne-a dat, vor să ne distrugă ca să aducem marfă de afară. Vând în piaţa de lactate de 30 de ani. Nu am avut reclamaţii până acum. Ne distruge? Cu ce hrănim animalele? ”, a întrebat un producător de lactate. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a venit și a stat de vorbă cu pieţarii nemulţumiţi dar degeaba.”Noi suntem de vină cu ghilimelele de rigoare că am modernizat pieţele. Le-am adus căldură şi condiţii civilizate. Din păcate, astăzi suntem într-o situaţie de forţă majoră. Este vorba despre apărarea sănătăţii oamenilor. Aţi văzut că s-au luat aceste măsuri destul de dure, discutăm despre învăţământ. (...) Am montat această piaţă temporară în aer liber(...) O zi în piaţă în condiţii grele e mult mai bine decât o zi la ATI în spital. (...) Suntem de partea cetăţenilor, vrem să-i protejăm”, a declarat tranșant Ion Lungu.

Piatra Neamţ

Piața Centrală a fost închisă luni dimineață ca urmare a măsurilor luate de autorităţi împotriva pandemiei de coronavirus relatează antena3.ro. Câteva zeci de comercianți au încercat fără succes să convingă administraţia pieţei să îi lase să îşi comercializeze produsele, această activitate fiind cea care le asigură subzistenţa. Oamenii s-au strâns în hală, lăsându-şi produsele afară şi au încercat să găsească înţelegere la oficialităţi. Pentru că nu au primit satisfacţie, ei au scandat "Să vină primarul", refuzând să părăsească locaţia.

Timişoara

Măsura închiderii piețelor a creat nemulțumiri și în municipiul de pe Bega. Câteva zeci de oamenii care vând în Piața Iosefin s-au adunat pentru a protesta împotriva deciziei Comitetului pentru Situații de Urgență. Piața Iosefin din Timișoara e acoperită, nu poate fi modificată, iar comercianții se văd nevoiți să stea acum în frig, dacă vor să vândă

 

Citiți și

Coronavirus România. Pieţele agroalimentare rămân deschise

 

FOTOREPORTAJ Țăran la piață în vremea pandemiei. Piața Obor s-a reinventat după noile reguli

 

Loading...
 
 

Citește și

  • piata unirii bucuresti comunism mere

    Cine spune că pe vremea comunismului a fost mai bine, a uitat, pesemne, cât de goale erau rafturile magazinelor, dar și tarabele din piețe. Click! vă prezintă câteva fotografii elocvente, în care se poate lesne observa cât de „bogată” era oferta țăranilor care veneau să-și vândă marfa în Capitală.

  • Vești bune pentru românii care preferă să-și cumpere legumele și fructele din piață, și nu de la supermarket. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că, alături de Guvern, a luat decizia să fie lăsate să funcţioneze pieţele în spaţii deschise. Șeful statului au adus drrept argumente faptul că este toamnă, iar micii agricultori au nevoie să-și vândă produsele şi românii îşi fac în această perioadă aprovizionarea pentru iarnă.