Prima apariție publică a Sorinei Pintea după ce a mărturisit că suferă de o boală autoimună

Ultima actualizare:

    Sorina Pintea suferă de dermatomiozităFoto: Captură video
Sorina Pintea suferă de dermatomiozităFoto: Captură video

La o săptămână de când a mărturist pe rețelele sociale că din fostul ministru al Sănătății a devenit pacient, Sorina Pintea a acceptat invitația unui post de televiziune. Sorina Pintea a povestit la Sinteza Zilei de la Antena 3 cum a început tot calvarul ei și cum a aflat că suferă de dermatomiozită, o boală autoimună gravă pentru care urmează tratament cu imunoglobuline la Baia-Mare, orașul ei natal.

Sorina Pintea a fost diagnosticată cu dermatomiozită la începutul lunii noiembrie. De atunci, fostul ministru a urmat tratament cu imunoglobuline și a ales să primească îngrijiri medicale la un spital din România. Luni seară, ea a apărut pentru prima dată după tot acest timp în care s-a ocupat de sănătatea ei la o emisiune tv și a explicat ce a făcut în lunile în care a stat departe de spațiul public. 

“Nu am dispărut pentru că așa am vrut eu, ci pentru că starea de sănătate a necesitat acest lucru. Semnele au încept din vară. Mi-au apărut niște pete pe față, simetrice. Ca orice om normal am consultat un dermatolog, care mi-a spus că am o simplă dermatită. Nu mă deranjau, era o chestiune estetică. Când ele s-au extins, roșeața, arătau ca niște fluturi în obraji. De fapt, nu acest pete au apărut prima dată. Prima dată mi-a apărut o pată neagră pe frunte. A coincis cu faptul că m-am lovit cu capul de un geam de sticlă, intrând într-o instituție. Am crezut că am o vânătaie, care nu mai trecea. La o săptămână mi-au apărut aceste pete roșii”, și-a început fostul ministru al Sănătății mărturisirile despre afecțiunea de care suferă.


    Foto: Captură video
Foto: Captură video

Sorina Pintea a găsit explicații pentru fiecare simptom al bolii

Deși se confrunta cu o stare generală proastă, Simona Pintea a încercat să găsească explicații pentru fiecare simptom pe care îl avea. Fostul ministru a tras un semnal de alarmă în momentul în care a observat că nici după concediu, nu era mai odihnită și că semnele de boală se agravau de la o zi la alta.

“Apoi am mers în concediu, la începutul lunii august. Eram și puțin obosită și începusem să slăbesc. Nu m-am îngrijorat. Am pus-o pe seama mâncatului neregulat. Am început apoi să mă doară mâinile și picoarele, dar la fel am crezut că este oboseala de vină. Trecuse campania electrorală, în care fusesem plecată în mai multe județe din țară. Știți, eu obișnuiam să merg să vizitez spitale. De dimineață până seara, programul era foarte lung și am zis în continuare că sunt obosită și mă voi odihni. Am mers în vacanță. Din păcate, acolo nu a fost ceea ce trebuia să fie, pentru că afecțiunea mea presupune să nu stai la soare. Expunerea face rău. Eu am stat la soare, iar petele s-au accentuat, starea de oboseală s-a accentuat și ea,  deși am stat cu familia acolo, 6 zile. Am fost în Turcia. Am venit acasă și au început durerile atroce la mâini. Partea stângă a fost mai afectată. Ridicam mai greu mâna, dar și acum am pus-o pe seama unei vechi spondiloze cervicale, diagnosticată cu 20 de ani în urmă. Mi-au apărut apoi pete pe mâini și pe unghii, pete care erau cumva și dureroase. Am fost la un al doilea dermatolog, care mi-a spus că am două chestiuni diferite. La mână – o eczemă, provocată cel mai probabil de dezinfectantul din spitale și pe față altceva. Mi s-au recomandat alte unguente. S-a mai estompat durerea, pentru că aceste creme conțineau cortizon, dar nu suficient!", a explicat Sorina Pintea.

Sorina Pintea s-a panicat în momentul în care nu a mai reușit să se îmbrace singură

"Am fost la un al treilea dermatolog. Apoi am ajuns în Statele Unite în vizita aceea cu doamna prim-ministru și am început să simt mult mai acut oboseala. Dar nu era oboseala, era boala! Nimeni nu m-a întrebat sau poate nici eu nu am știut să explic dacă aceste simptome erau legate de o boală autoimună. Trecuseră deja aproximativ 4 luni de la apariția primelor pete. Ulterior am aflat că 6 luni era durata limită. Cu alte cuvinte, dacă nu eram diagnosticată și nu începeam tratamentul în decursul celor 6 luni, situația putea deveni dramatică. La un moment dat m-am trezit cu mâinile strânse în pumni și nu le puteam deschide. Abia după jumătate de oră am reușit să desfac palmele. M-am panicat puțin, pentru că atunci mi-am dat seama că nu este în regulă. Am rugat-o pe directoarea mea de cabinet să mă programeze la dermatolog. A fost ziua în care nu am putut să mă îmbrac singură. A fost cumplit", a completat Sorina Pintea la Antena 3.

Sorina Pintea: “Pentru prima dată am plâns de disperare”

Am fost la doamna Ruxandra Ionescu, unde am aflat că dumneai tratează aceste boli autoimune de 20 de ani. În 10 minute, pe baza examenului cinic, mi-a spus că am miozită. Eu nu am reținut termenul. Era 25 octombrie. Rețin data, pentru că aveam multe chestiuni de făcut la minister. Mi-a scris diagnosticul, mi-a recomandat antiinflamatoare până când veneau rezultatele analizelor de laborator. Am plecat și am uitat. În mod normal, te duci și cauți pe google. Era miercuri, iar vineri am fost la o emisiune tv. Dânsa m-a văzut și mi-a scris un mesaj destul de dur în care mi-a spus să-mi fac analizele, pentru că trebuie să realizez ce boală am. Inițial, nu mi-a spus că este ceva grav, probabil ca să nu mă panichez. Mi-am făcut analizele marți, 5 noiembrie, abia după ce i-am predat tot doctorului Costache (n.r. actualul ministru al Sănătații). La ora 16.00 am primit rezultatele. Nu am realizat exact. Mă uitam și nu-mi venea să cred că sunt ale mele... Transaminazele foarte mari, creatinfosfokinaza, enzime musculare... Valori de maxim 200 în mod normal, eu aveam 3000. Am trimis analizele doamnei profesor, care m-a sunat și mi-a spus că se confirmă afecțiunea. Mi-a spus să vin a doua zi la spital și să încep un tratament cu cortizon. Din păcate, aceste boli ascund un neoplasm (n.r. cancer). Am aflat ulterior că 80 la sută dintre pacienți suferă și de neoplasm. Mi-a spus că fac un computer tomograf general și am realizat ce se întâmplă. Am fost a doua oară în viața mea descumpănită. Mărturisesc că a fost prima dată când am plâns așa de disperare. Nu înțelegeam de ce eu, de ce acum?! Mă văyuseră atâția medici. Semnele erau evidente... Semnul fluture pe față, semnul șal la gât. Am început terapia cu cortizon, o terapie șoc, la București iar apoi am mers la Baia -Mare. Te umfli... Sunt drăguță rotunjoară. Încă mai resimt efectele cortizonului. Alte efecte secundare au fost parestezii, îmi amorțeau mâinile și picioarele. Am refăcut analizele la Baia Mare, unde m-a preluat un medic reumatolog și unul hematolog, dar rezultatele nu arătau prea bine, semn că terapia șoc cu cortizon nu-și prea face efectul. E foarte greu să accepți că ți se întâmplă ție”, a completat Sorina Pintea la Antena 3.

Sorina Pintea se tratează cu imunoglobuline, în România

„Când am plecat de la minister erau stocuri suficiente, dar am tras un semnal de alarmă pentru că aveam informaţii că va fi criză la nivel mondial. Acum, există imunoglobuline aduse de distribuitori conform contractelor, spitalul din Baia Mare are stocurile necesare pentru toţi pacienţii, nu pentru Sorina Pintea”, spunea Sorina Pintea în urmă cu o săptămână.

Imunoglobulinele sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană. La nivel mondial sunt doar câţiva producători care adună plasmă din mai multe ţări, din care fac imunoglobuline. Plasma, prelucrată de la donatori, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Imunoglobuline sunt administrate ca să asigure protecţia pe un anumit interval de timp sau ca să reducă severitatea manifestărilor diferitelor boli.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net