Premierul Ludovic Orban: o parte dintre bugetari vor intra în șomaj tehnic 15 zile pe lună

somaj.jpg

barbat suparat
Angajatorii din sistemul privat au depus deja cereri de șomaj tehnic pentru aproape un milion de angajați
foto: Shutterstock

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să reglementeze intrarea în șomaj tehnic pentru o parte dintre bugetari. Premierul Ludovic Orban a dat însă asigurări că nu vor fi vizați de această decizie angajații din domeniul sănătății sau al apărării, unde chiar este nevoie de resurse umane suplimentare.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri seara, la B1 TV, că Guvernul ia în calcul intrarea în șomaj tehnic a anagajaților din anumite sectoare din sistemul public, această măsură fiind menită să menită să evite răspândirea coronavirusului, informează Agerpres.

"Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public - n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. (...) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic", a declarat Orban la B1 TV.

Cum vor intra bugetarii în șomaj tehnic

Orban a explicat cum va funcţiona acest mecanism care urmează să fie implementat.

"În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două.

Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (...)

Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură.

Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome", a explicat premierul.

Orban a menţionat că, în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcţionalitatea instituţiilor poate fi asigurată de ceilalţi angajaţi.

Citește și:

Telefon unic despre șomajul tehnic. Aici afli informații și depui acte!

Totul despre șomajul tehnic. Când primești banii și cine trebuie să depună actele pentru tine

Șomaj tehnic. De azi se pot depune cererile pentru șomaj tehnic. Procedură și acte necesare

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1