Premierul Ludovic Orban: «Adolescenții sunt "răspândaci" de virus! Transmit la părinți»

ludovic-orban.jpg

Ludovic Orban explică faptul că testele rapide de Covid-19 au acum o mai mare acuratețe decât la începutul pandemiei
Ludovic Orban
Foto: Arhiva Click!

De luni (9 noiembrie), școlile au trecut din nou în online și au fost impuse noi măsuri de restricție. Premierul Ludovic Orban a explicat decizia de a închide unitățile de învățământ, afirmând că adolescenții sunt "răspândaci" de Covid-19. El a precizat că de redeschiderea școlilor depinde evoluția pandemiei.

“La şcoală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri. Când nu sunt sub supravegherea părinţilor, bunicilor sau a profesorilor. Şi, slavă Domnului, sunt destule ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc... Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt... cum să zic... sunt ”răspândaci” de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a declarat premierul la B1 TV.

Carantina de noapte, pentru evitarea petrecerilor

Legat de restricțiile mai dure impuse pe timp de noapte, primul ministru a afirmat că acestea au fost impuse pentru a evita petrecerile: “Aceste restricţii nu le-am introdus numai noi. Noi chiar am aşteptat o perioadă să vedem în alte ţări dacă dau efecte. Şi se pare că dau efecte, pentru că, pe timpul nopţii, foarte mulţi tineri, adolescenţi şi nu numai, petrec. Se făceau (petrecerile de noapte- n.r) în toate locurile posibile. Eu n-am fost convins de la început de utilitatea acestor restricţii. Până într-o seară, când m-am întors pe la 12 noaptea acasă, în Dobroeşti şi în două locuri am văzut grupuri de adolescenţi care pe stradă stăteau. Nu era nici măcar în parc sau... pur şi simplu stăteau pe stradă împreună, beau o bere... Fără mască, fără nimic. Acolo, cum erau aşa grupaţi, dacă era unul singur dintre ei bolnav, cu siguranţă îi îmbolnăvea pe jumate din ceilalţi. Ei se duceau acasă şi-şi îmbolnăveau părinţii, bunicii. E un factor de risc major".

 

Loading...
 
 

Citește și