Premieră în România! Un copil de 12 ani a fost operat pe creier în timp ce vorbea

Ultima actualizare:

    Imagine din timpul  intervenţiei realizate  în premieră la Bucureşti
Imagine din timpul intervenţiei realizate în premieră la Bucureşti

Pentru prima dată la noi, o echipă de chirurgi români a realizat o operaţie pe creier cu trezirea pacientului în timpul intervenţiei la un copil de 12 ani. ”Astfel de operaţii se fac în mod uzual în cazul adulţilor, însă la copii sunt destul de rar întâlnite chiar şi în literatura de specialitate”, spune dr. Ancuţa Negru, unul dintre cei trei neurochirurgi care au participat la intervenţie.

Ionuţ are 12 ani şi se luptă cu o formă agresivă de cancer la creier. Este pentru a doua oară când ajunge pe secţia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie S. Curie din Bucureşti pentru o rezecţie tumorală, conform site-ului „Dăruieşte Viaţă”. De data aceasta, tumora a recidivat foarte aproape de zona creierului care gestionează limbajul. În timpul operaţiei, Ionuţ a fost trezit şi a avut de identificat mai multe obiecte şi elemente din natură, printre care o motocicletă, un semafor şi o floare – în acest mod echipa medicală putea fi sigură că nu vor exista repercusiuni asupra capacităţii sale de a vorbi. 

Intervenţia a durat patru ore


    O parte a echipei de medici: dr. Ancuţa Negru (Neurochirurg),  dr. Sorin Târnoveanu (Şef Secţie Neurochirurgie), dr. Fofana  Sory (Neurochirurg), dr. Eugen Oleineac (Medic Specialist ATI)
O parte a echipei de medici: dr. Ancuţa Negru (Neurochirurg), dr. Sorin Târnoveanu (Şef Secţie Neurochirurgie), dr. Fofana Sory (Neurochirurg), dr. Eugen Oleineac (Medic Specialist ATI)

„În cazul acesta, însă, era nevoie de o astfel de abordare – tumora ce trebuia extirpată se afla foarte aproape de zona creierului care gestionează limbajul şi am vrut să ne asigurăm că Ionuţ va continua să aibă o calitate a vieţii cât mai bună după intervenţie”, explică doctoriţa Ancuţa Negru. 

Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi a fost un succes, tumora a fost extirpată fără niciun deficit de limbaj. Din echipa multidisciplinară au făcut parte opt medici: trei neurochirurgi (dr. Ancuţa Negru, dr. Fofana Sory şi dr. Sorin Târnoveanu – de la „Marie Curie”), un rezident în neurochirurgie (dr. Mihaela Andrei), un anestezist (dr. Eugen Oleineac), trei neurologi (dr. Oana Tarta Arsene, dr. Matei Maria Magdalena, dr. Stanciu Alexandru-Florentin - de la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net