Premieră națională. Primul transplant hepatic de la un donator în viață, in care fragmentul recoltarea fragmentului de ficat a fost asistată laparoscopic

operatie-sanador1.jpg

operatie, transplant de ficat, medici
Recoltarea fragmentului de ficat de la donator a fost asistată laparoscopic, folosind sistemul de laparoscopie 3D Olympus
FOTO: Spitalul Sanador

Premieră națională în domeniul medicinii. A fost realizat primul transplat hepatic din Romania, de la un donator în viață, in care recoltarea fragmentului de ficat a fost asistata laparoscopic. Operația a fost făcută la Spitalul Clinic Sanador de echipa condusa de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu. Pacientul, un tânar de 22 de ani, suferea de ciroză hepatică de cauză autoimună.

Acest mod de operație are beneficii importante pentru donator, datorită siguranței sporite și controlului superior oferite de intervenția laparoscopică, asigurând o recuperare postoperatorie mult mai rapidă, transmite unitatea medicală.

Acesta este a treia intervenție de transplant hepatic realizată la acest spital, după cele două realizate în anul 2020, înaintea pandemiei. Sanador fiind singurul spital privat din România care a realizat intervenții de transplant hepatic de la donator viu.

Donatorul este rudă cu pacientul

Conform reprezentanților spitalului, acesta este al treilea transplant din sistemul medical privat din România s-a realizat la pacienți înrudiți. Primitorul, în vârstă de 22 ani, suferea de ciroză hepatică de cauză autoimună. „Recoltarea fragmentului de ficat de la donator asistată laparoscopic ne permite să evităm incizia Mercedes, mare și cu o recuperare de durată, și să practicăm în schimb o incizie mediană mult mai mică, pentru care recuperarea se face mult mai rapid”, a explicat Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, conducător al echipei de transplant.

Din echipa de transplant, alături de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, au făcut parte Dr. Dragoș Romanescu, Dr. Iulian Moșteanu, Dr. Ionuț Duduș (chirurgie hepatică), Dr. Dragoș Zamfirescu (microchirurgie reconstructivă), Dr. Andrei Cristea, Dr. Bogdan Grigorescu, Dr. Cristina Vlăduțescu (anestezie-terapie intensivă), Dr. Gabriela Șmira (ecografie intraoperatorie), membri ai echipelor operatorii – medici, asistenți medicali și tehnicieni.

Transplantul hepatic de la donator în viață este cea mai complexă intervenție din chirurgia hepatică.

Citește și:

Transplantul hepatic: când se recomandă și ce complicații pot apărea

SANADOR devine primul spital clinic privat din România care realizeaza transplant hepatic. Întreaga intervenție a fost PRO BONO

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1