Povestea hoţului român, devenit celebru în Ungaria: «Mă pricep la două lucruri: jefuirea băncilor şi olărit»

a17-1.jpg

Principala sursă de venit a lui Ambrus Attila este olăritul

O viaţă care chiar bate filmul şi un personaj extrem de controversat. Ambrus Atilla (52 de ani), hoţul născut în România care a jefuit 30 de bănci în Ungaria, şi-a schimbat radical existenţa după ce a ieşit din închisoare. Aflat recent la Timişoara, la proiecţia unui film inspirat din viaţa sa, „banditul Whiskey” a vorbit şi despre noua sa pasiune, olăritul.

În perioada 1993-1999, Ambrus Attila, originar din satul harghitean Leliceni, a jefuit 30 de bănci şi oficii poştale din Ungaria, producând o pagubă de peste 500.000 de dolari. 

A fost prins şi condamnat la 17 ani de închisoare, fiind eliberat după 12 ani pentru bună purtare. A fost poreclit “Viszkis” (omul cu Whiskey), pentru că înaintea fiecărui jaf consuma un pahar de whisky în pub-urile din apropierea locaţiilor ţintite. 

A fost privit de mulţi ca un “Robin Hood” modern. Deşi era înarmat, Ambrus nu a făcut niciodată rău în timpul jafurilor sale. 

a27-2.jpg

Fostul bandit, prezent la proiecţia filmului inspirat din viaţa sa, şi-a prezentat la Timişoara obiectele de ceramică

El avea tot felul de deghizări şi obişnuia să le trimită poliţiştilor sticle cu vin. Povestea de viaţă a lui Attila Ambrus a stat la baza cărţii „Balada Banditului Whiskey” scrisă de Julian Rubinstein, o carte ce a primit mai multe premii. Pe baza acestei cărţi, regizorul Nimrod Antal a realizat filmul “Viszkis” (“Banditul Whiskey”), care a fost lansat în 2017. Filmul a fost bine primit atât în Ungaria, cât şi în România. 

Recent, Ambrus Attila a fost prezent la proiecţia filmului “Banditul Whiskey” din cadrul Zilelor Maghiare din Timişoara, unde şi-a adus şi standul de produse de ceramică. Cum a  ajuns să aibă această pasiune? Attila spune că totul a început în închisoare.

a37-3.jpg

Fostul bandit, prezent la proiecţia filmului inspirat din viaţa sa, şi-a prezentat la Timişoara obiectele de ceramică

”Nu a fost o alegere. Îmi puneam întrebarea, ce o să fac în cei 17 ani, cât am fost condamnat? Am citit foarte mult încă din copilărie, dar aveam nevoie de o activitate creativă. E foarte important. Nu am avut chemare să cos pantofi. Dar să pot crea ceva dintr-o bucată de noroi mi se părea destul de provocator. A fost activitatea prin care am putut scoate maximum de la mine. Am primit un atelier, unde am lucrat vreme de şase ani. Am continuat şi afară, iată că se fac deja nouă ani de când am ieşit. Aşa că de 15 ani cu asta mă ocup”, a povestit el pentru adevarul.ro. 

La standul său a fost mereu coadă, dar fostul bandit devenit artist s-a descurcat foarte bine cu clienţii. 

”Sunt un om foarte impulsiv şi hiperactiv. Pe de altă parte, ca jefuitor de bănci trebuie să fii foarte rapid. E foarte importantă vederea periferică, e important să te poţi coordona la faţa locului, să poţi să-i controlezi pe angajaţi, să poţi dezarma agenţii de la pază, să strângi banii... E o sarcină destul de complexă. Nu oricine este în stare să jefuiască o bancă”, explică Attila.

a47-4.jpg

Scenă din filmul “Viszkis” (“Banditul Whiskey”), regizat de Antal Nimród

Ambrus a fost condamnat la 17 ani de închisoare într-o închisoare de maximă securitate. 

A fost eliberat la data de 31 ianuarie 2012, după 12 ani petrecuţi în închisoare, pentru bună purtare. După eliberarea din închisoare, principala sursă de venit a lui Ambrus a fost olăritul. 

În 2017 s-a mutat în Búbánatvölgy, în Ungaria, nu departe de oraşul Esztergom, unde se ocupă cu olăritul, realizând obiecte ceramice, de la vaze de diferite modele la căni, seturi de farfurii şi alte obiecte de decoraţiune, pe care le comercializează.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1