Poftiţi în cel mai modern spital de copii din ţară!

spital16-act-1.jpg

Ieri s-a inaugurat unitatea de primire urgenţe a Spitalului Clinic pentru copii «Grigore Alexandrescu» din Capitală
Foto: Sever Gheorghe

Echipamente de ultimă generaţie, cameră de resuscitare, zonă de decontaminare, timp de aşteptare înjumătăţit şi zeci de personaje din desene animate tapetate pe pereţi. Aşa arată primul tronson al noii Unităţi de Primire Urgenţe (UPU), de la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, inaugurat vineri (4 septembrie) în Capitală.

Nici o mamă nu-şi doreşte să ajungă cu copilul aici, dar măcar acum nu va mai sta cu inima strânsă din cauza lipsei de aparatură sau a condiţiilor precare din spital. De vineri seară (4 septembrie), unitatea a devenit funcţională şi toţi copiii care vor ajunge la UPU vor fi trataţi ca-n marile spitale de peste hotare.

spital36-act-2.jpg

Camerele au pereţii tapetaţi cu personaje din desene animate, dar şi jaluzele simpatice pentru micuţi
Foto: Sever Gheorghe

Camera de gardă este de trei ori mai mare faţă de cea veche şi aici vor putea fi îngrijiţi 50.000 de bolnavi. În acest departament s-au investit aproximativ 6 milioane de euro, bani primiţi de la Ministerul Sănătăţii. Camerele au fost „botezate” după numele personajelor din desene.

spital46-act-3.jpg

Fiecare cameră e dotată cu aparatură de top şi grup sanitar
Foto: Sever Gheorghe

Până şi jaluzele sunt însufleţite de simpaticele animăluţe. De exemplu, în camera de resuscitare îi găsim pe Pluto şi Goofy, dar şi aparatura de zeci de mii de euro. Aici, micuţii pacienţi au parte de aparatură de top. Ventilatoare, monitoare şi console care se rotesc cu 360 de grade. Pe coridoare sunt trasate mai multe linii colorate. Cea roşie este pentru urgenţe, care sunt tratate imediat.

spital56-act-4.jpg

Liniile colorate de pe coridor indică traseul şi timpii de aşteptare pentru nevoile pacientului
Foto: Sever Gheorghe

Cea albastră e pentru urgenţele minore, iar timpul de aşteptare e o oră. Pentru tratament imediat sunt liniile de culoare galbenă şi verde. La galben se aşteaptă 10 minute, iar pentru verde 30 de minute. La linia albă, unde sunt pacienţi care nu sunt consideraţi urgenţe se aşteaptă două ore, faţă de patru cât era în trecut. Timpii de aşteptare sunt afişaţi chiar la intrarea în unitate pe un monitor imens. Întregul sistem UPU va fi finalizat în 2016, iar valoarea maximă estimată a lucrărilor de consolidare e de peste 27.000.000 de lei.

Singura secţie de toxicologie din ţară

spital26-act-5.jpg

În camera de decontaminare sunt aduşi copii contaminaţi cu diferite substanţe chimice
Foto: Sever Gheorghe

Unitatea de Primiri Urgenţe are singura secţie de toxicologie din ţară. În “camera Albei ca Zăpada” sau camera de izolare sunt aduşi copiii cu infecţii virale şi boli contagioase. Aici există şi o cameră pentru decontaminarea pacienţilor  contaminaţi cu diferite substanţe chimice periculoase. Camera e dotată cu duş, dar şi cu un sistem pentru pacienţii în comă unde pot fi spălaţi pentru a fi înlăturat toxicul şi apoi duşi în „zona de curat”.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Dacă aţi cumpărat medicamente, materiale sau dispozitive medicale în perioada în care aţi fost internat într-un spital de stat, unitatea medicală este obligată prin lege să vă restituie banii pe care i-aţi cheltuit. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, ne explică, astăzi, în ce condiţii vă puteţi recupera banii.

  • Alexandru  Băloi

    30.000 de lei este suma pentru care directorul Spitalului Judeţean Ploieşti, Alexandru Băloi, a fost săltat de procurori în Piaţa Romană şi dus la audieri la sediul DNA.