În plină epidemie, medicamentele și vaccinurile antigripale lipsesc din farmacii

Ultima actualizare:

    Campania de imunizare a populației a început în toamna anului trecut. Foto: Click!
Campania de imunizare a populației a început în toamna anului trecut. Foto: Click!

Cel mai căutat medicament pentru tratarea gripei, Tamiflu, lipsește din farmacii, ca urmare a cererii uriașe din ultimele săptămâni. El va fi disponibil abia peste câteva zile, au declarat pentru Click! reprezentanții unor companii distribuitoare. În plină epidemie de gripă, românii care nu s-au vaccinat pentru a ține boala la distanță sunt trimiși de medicii de familie la spitalele de boli infecțioase pentru imunizare. Opt persoane au murit în acest sezon gripal din cauza acestei boli.

Peste 820.000 de români s-au vaccinat până acum împotriva gripei comune. Cei mai mulți dintre ei sunt copii și persoane în vârstă, însă în acest an gripa a băgat în sperieți și adulți activi. În ciuda recomandărilor medicilor, care au sfătuit grupurile vulnerabile să se vaccineze încă din octombrie anul trecut, numărul celor care caută și acum vaccinuri și medicamente pentru tratarea gripei este uriaș. Medicii spun că nu e târziu nici acum să te imunizezi, însă injecțiile salvatoare se găsesc extrem de greu. Vaxigrip Tetra 0,5 ml, cel mai nou vaccin antigripal produs de Sanofi Aventis, e o raritate în farmacii. În același timp, Tamiflu, cel mai căutat medicament pentru tratarea gripei, eliberat doar cu rețetă la recomandarea medicilor infecționiști, lipsește cu desăvârșie.

Luni, patru lanțuri de farmacii prezente în Capitală reclamau lipsa acestuia, în timp ce o altă mare rețea declara că mai are la vânzare câteva cutii. Distribuitorii de medicamente cunosc situația și spun că cererea de Tamiflu a fost extrem de mare în ultima perioadă. „Într-adevăr, din cauza epidemiei de gripă și a solicitărilor mult peste așteptări din ultimele săptămâni, stocurile de Tamiflu au fost epuizate. Pe baza comenzilor adresate producătorului, în zilele următoare, acest medicament va reintra în stocurile farmaciilor din toată țara”, au declarat pentru Click! reprezentanții Ad Pharma

Pe de altă parte, producătorul medicamentului spune că a pus la dispoziția celor interesați o linie telefonică pentru a solicita livrarea produsului dorit. „În ultimele zile, odată cu răcirea vremii, au fost înregistrate mai multe comenzi din partea distribuitorilor pentru acest produs, care au fost onorate integral de Roche România. În cazul în care produsul nu se găsește în farmacii, acesta poate fi comandat prin linia de urgență Roche la numărul de telefon 0800.030.400, de luni până vineri, între orele 09.00 și 18.00”, ne-au spus reprezentanții Roche România.


    Puține farmacii mai au pe stoc vaccin antigripal și medicamente de tratare a gripei
Puține farmacii mai au pe stoc vaccin antigripal și medicamente de tratare a gripei

Medicii de familie au epuizat stocurile

Medicii de familie au vaccinat grupurile vulnerabile încă din luna octombrie a anului trecut. În acest moment ei nu mai au pe stoc vaccinuri gratuite, însă îi sfătuiesc pe români să caute tratament și vaccinuri de imunizare în spitalele de boli infecțioase. „Noi am folosit ce am primit. Nu mai avem pe stoc. Am vaccinat antigripal, am terminat stocul. În acest moment nu avem cazuri confirmate de îmbolnăviri cu gripă”, spune dr. Roxana Lăzărescu, medic de familie din Capitală.

Opt persoane au murit de gripă

De la debutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) s-au înregistrat 152 de cazuri de gripă, din care 38 de tip A, subtip H1. Opt persoane diagnosticate cu gripă au decedat până acum, conform Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, însă datele colectate sunt până la 28 ianuarie 2018.

Cum recunoști gripa

Gripa este o boală acută, infecțioasă și foarte contagioasă produsă de virusul gripal (de tip A sau de tip B). Gripa e ușor confundată cu virozele respiratorii, fiincă debutează cu nas înfundat sau secreții apoase, dureri în gât, dureri de cap și creșterea temperaturii corporale. Într-un interval foarte scurt (câteva zile), simptomele se accentuează și evoluează în astenie, dureri musculare și febră mare (39-40 grade). Tusea e frecventă, dar e completată cu lipsa poftei de mâncare, grețuri și vărsături. O persoană care are virusul gripal este contagioasă doar vreme de 2-4 zile de la debutul bolii. Gripa se transmite prin tuse sau strănut, dar și prin obiecte de uz personal contaminate (prosop, batistă, tacâmuri). 

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net