DJ Nico a plantat o pădure în Făgăraş cu banii câştigaţi în Anglia, din muzică

Ultima actualizare:

Deşi a plecat din România în Anglia în urmă cu mai bine de 20 de ani, Nicoleta Cărpineanu din Zalău - sau DJ Nico de Transilvania, după cum este cunoscută în lumea muzicală - nu şi-a uitat rădăcinile. Cu banii obţinuţi din vânzarea primului ei album, “Be One”, artista în vârstă de 39 de ani a plantat în Munţii Făgăraş 15.000 de copaci.

“Mi-am început călătoria artistică în Brighton, acolo unde am învăţat să mixez pe muzica românească, din dorinţa mea de a menţine legătura cu ţara în care m-am născut. Albumul e o fuziune între muzica electronică şi sunetele tradiţionale româneşti. Îmbinarea talentului meu artistic cu dorinţa de a face bine pentru natura şi pământul care m-au crescut au apărut firesc: am copilărit lângă o pădure, mă simt conectată de păduri, de natură, în general. În primăvara acestui an, printr-un proiect-pilot, am plantat 100 de stejari în satul Cobor, pe colinele Transilvaniei, din donaţiile primite pentru albumul «Be One». Am vrut să demonstrez că dacă eu pot să fac singură un astfel de lucru, împreună reuşim mult mai mult. A fost un sentiment deosebit pentru mine să văd cum muzica se transformă în natură, având în vedere că fiecare album vândut a însemnat un stejar sădit”, a povestit Nico pentru adevarul.ro.

A lansat recent un album
A lansat recent un album

Mărturiseşte că şi-a dorit să-şi îmbine pasiunile într-un proiect. Aşa a apărut ONG-ul “Forests Without Frontiers” (Păduri fără frontiere - n.n.), un apel ce a prins mult mai bine la străini decât în rândul românilor: “Lucrez de mult timp la proiecte legate de protejarea pădurilor şi promovarea României. Mă bucură faptul că oameni din Anglia şi din alte state europene, dar şi companii s-au alăturat acestui proiect. Practic, este pădurea Europei, nu e doar pentru români”. Cu o cauză convingătoare, de a readuce la viaţă pădurile virgine din Transilvania, şi cu talentul ei, Nico a reuşit să strângă prin fundaţia ei fonduri suficiente pentru a planta 15.000 de arbori, în apropierea Lacului Vidraru, pe un teren de trei hectare, pus la dispoziţie de Fundaţia Conservation Carpathia. “Puieţii vor fi introduşi într-o arie naturală de protecţie a pădurilor, Natura 2000, înlocuiţi dacă este cazul şi îngrijiţi până la maturitate. Mi-am dat seama de faptul că protejarea mediului este legată intrinsec de protejarea tradiţiilor, instrumentelor şi folclorului. Dacă pierdem pădurile, pierdem şi comunităţile de acolo, se risipeşte cultura lor populară”, spune Nicoleta Cărpineanu.

În primăvară, a mai plantat 100 de arbori în Transilvania
În primăvară, a mai plantat 100 de arbori în Transilvania

Planurile româncei nu se opresc aici. În următorii cinci ani, artista doreşte să planteze nu mai puţin de un milion de copaci în zonele defrişate din România. “Planeta a pierdut multă pădure în ultimii ani, iar «Forest without frontiers» îşi propune să lase arbori pentru generaţiile ce vin. Viziunea mea este ca peste ani să îmi văd fiul, astăzi adolescent, împreună cu copiii lui, plimbându-se prin această pădure, aşa cum o făceam şi eu când eram mică, în pădurea de lângă casa bunicii. Îmi place să spun că proiectul din Munţii Făgăraş este, de fapt, pădurea tuturor, pentru că fiecare are ocazia să se implice”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net