Plajele lățite din Mamaia nu pot fi amenajate până în iulie cu baruri și șezlonguri. Iată motivele!

Ultima actualizare:

    Așa arată acum plaja din zona de nord a stațiunii Mamaia, după ce a fost lărgităFoto: cotidianul.ro
Așa arată acum plaja din zona de nord a stațiunii Mamaia, după ce a fost lărgităFoto: cotidianul.ro

Plaja din nordul stațiunii Mamaia s-a lărgit. Pe o porțiune de 7 km, măsoară acum 110 metri, după ce autoritățile au realizat lucrări serioase. Nisipul descărcat a fost adus din larg, imediat ce a fost extras de pe fundul mării. Doar că întinsa plajă nu poate fi amenajată pentru turiști până în iulie.

Încă din toamna anului trecut, constructorii olandezi au muncit zi și noapte, pentru ca plaja dintre Constanța și Năvodari să fie lărgită. Și au reușit!

O navă cu pompe speciale a extras nisipul de pe fundul mării, care apoi a fost cuplat la o conductă ce ajungea pe uscat. 10.000 de metri cubi de nisip au fost injectați cu putere prin ea.

Plajele din Mamaia au fost lățite cu nisip extras de pe fundul mării

Este un proiect finanțat cu bani europeni pentru ca noi să avem 70 de hectare de plajă nouă, de la Hotelul Sulina şi până Arena Regia, din Năvodari.


    Diferența dintre plaja lărgită și cea pe care nu s-au făcut deocamdată lucrăriFoto: Apele Române Dobrogea Litoral
Diferența dintre plaja lărgită și cea pe care nu s-au făcut deocamdată lucrăriFoto: Apele Române Dobrogea Litoral

Doar pentru această zonă, costurile se ridică la 70 de milioane de euro, majoritatea din fonduri europene. Aceasta este de fapt prima zonă din cele 11, care fac parte din proiectul cu finanțare europeană  ”Reducerea Eroziunii Costiere”, în valoare de 840 de milioane de euro, dintre care 15% sunt plătiți de România.

Turiștii se plâng însă că se află prea departe de terase și că nu au șezlonguri ca să stea la soare. Astfel că zona, cunoscută ca un de fițe, este doar pentru plimbare sau pentru cine dorește să facă plajă pe prosop. Potrivit anunțului făcut de cei de la Apele Române, nimeni nu are voie să amenajeze nimic până la 1 iulie, după ce se va recepționa lucrarea.

Iar de atunci șezlongurile și barurile pot fi amplasate doar în zona vechii porțiuni de nisip, adică la o distanță de zeci de metri de apă.  

Aproape toate plajele de pe litoralul românesc, lățite până în 2023

Până în 2023, vor fi lățite aproape toate plajele de pe litoralul românesc, vor fi construite diguri, astfel va fi protejată zona de litoral, locuințele, structurile hoteliere și nu în ultimul rând biodiversitatea marină.

La final, ţara noastră va câştiga în total 240 de hectare de teren nou, iar plajele româneşti vor fi cele mai largi dintre toate ţările riverane Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Rusia, Ucraina și Turcia.

Citește și: 

70 de hectare de plaja nouă, în Mamaia. Are peste 100 de metri lățime. Când va fi lărgită toată coasta litoralului românesc

Lărgirea plajelor din Mamaia, blocată de o posibilă descoperire arheologică. Autorităţile fac cercetări

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net