"Piaţă" de cireşe pe drumul judeţean. Cât costă un kilogram

Ultima actualizare:

    Toţi gospodarii  din Păuleşti ies  la poartă cu cireşe  de vânzare
Toţi gospodarii din Păuleşti ies la poartă cu cireşe de vânzare

Aproape că nu există gospodărie în localitatea Păuleşti, din judeţul Prahova, în care să nu găseşti măcar un cireş. Iar acum, că fructele sunt coapte şi bune, oamenii ies şi le vând la porţi, mai ales că nu duc lipsă de clienţi.

”Sunt mici fructele anul acesta”, spun localnicii. Vremea capricioasă nu a ţinut cu ei: a fost frig, a plouat şi a dat şi grindina. Tocmai din acest motiv, producţia de anul acesta a avut de suferit. Cireşele care s-au copt sunt însă delicioase şi au foarte mulţi „fani”, care vin special în zonă ca să plece cu sacoşele pline de „cireşe curate”. 

Costă 15 lei kilogramul, dar la finele săptămânii, când este tranzit mai mare, preţul mai coboară. “E muncă multă până le culegem. Suntem bătrâni, ne chinuim pentru că, după ce că sunt mici, multe sunt şi stricate printre cele bune”, ne-a povestit o bătrână, care vinde cireşele cu 15 lei kilogramul în timpul săptămânii. În weekend, mai lasă la preţ, deoarece concurenţa e mare şi nu vrea să rămână cu marfa nevândută. Mai ales că e muncă foarte multă la cireşe. ”După ce punem pomul, aşteptăm un an, doi depinde cât de subţire este tulpina, ca să-l altoim. Unii se prind, alţii nu, deinde de norocul omului. Dacă este cald se prind din primul an, dacă primăvara este răcoroasă nu se prind. Apoi aşteptăm 5-7 ani ca să putem să culegem”, ne-a mai spus femeia. 

Cireşele din Păuleşti au şi un festival dedicat lor, Sărbătoarea Cireşelor. Anul acesta va avea loc la finele acestei săptămâni, în 8 şi 9 iunie. Horia Brenciu este pe afiş, alături de Fuego, Generic sau Alessia.

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net