Peste 150 de licee trec la Ministerul Agriculturii din toamnă

elevi_liceu_agricol-practica-sere.jpg

Ministerul Agriculturii va prelua 150 de licee tehnologice, cu clase de agricultură, chiar din acest an
Ministerul Agriculturii va prelua 150 de licee tehnologice, cu clase de agricultură, chiar din acest an
FOTO: adevarul.ro

Ministerul Agriculturii va prelua peste 150 de licee tehnologice, cu clase de agricultură, chiar din acest an, cu programe școlare moderne și dotări pe măsură. Ministrul Petre Daea spune că numărul specialiștilor în agricultură, irigații, plantații, zootehnie este din ce în ce mai mic.

România are din ce în ce mai puțini tractoriști, specialiști în zootehnie, în pomicultură, irigații, spune ministrul agriculturii, Petre Daea. De aceea, a decis stoparea declinului prin înființarea unor licee agricole moderne.

Peste 150 de licee trec la Ministerul Agriculturii

Începând cu anul școlar 2019-2020, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Educației, urmează să selecteze dintr-un număr de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultură, licee tehnologice care au în prezent profil preponderent agricol.

Măsura va fi luată ca urmare a apariției Legii care reglementează activitatea liceelor agricole, noile programe școlare și noi specilizări din agricultură.

Liceele agricole vor fi modernizate

Ministerul Agriculturii va asigura finanțarea unor investiții și a unor cheltuieli materiale pentru:

  • construcții agricole și zootehnice, inclusiv modernizarea acestora;
  • achiziționarea de combine, tractoare și echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice și a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare;
  • înființarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe;
  • alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv modernizarea acestora.

Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole, vor primi în folosință o suprafață de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice.

Elevii vor face practică în ferme agricole

Practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unităților subordonate Ministerului Agriculturii, în colaborare cu inspectoratele școlare județene, respectiv al municipiului București.

O altă măsură ce va fi luată în sprijinul învățământului agricol o reprezintă înființarea de noi specializări în domeniul agricol în funcție de nevoile identificate la nivel local sau zonal.

Ministerul Agriculturii urmărește să creeze condițiile necesare pentru a atrage cât mai mulți elevi, în cadrul acestei forme de învățământ, de asigurare a forței de muncă tânără în agricultură, cu un nivel corespunzător de pregătire profesională, astfel încât să facă față cerințelor actuale.

Loading...

Citește și

  • Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Petre Daea să revină asupra ordinului prin care a decis că fermierii pot creşte cel mult de cinci porci

    Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost urecheat astăzi, 29 martie, în ședința de Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a fost foarte fermă și i-a ordonat să scoată reglementarea care a supărat pe crescătorii de porci.

  • petre daea, piata targoviste

    Țăranii veniți cu marfă în Piața 1 Mai, din Târgoviște, au avut astăzi (10 mai) o surpriză de proporții. S-au trezit față în față cu ministrul agriculturii, Petre Daea. Oficialul a făcut piaţa la ora 7, în Târgovişte. A cumpărat verdeaţă, legume, brânză, caşcaval, nuci şi mere.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1