Satul Cartojani, în carantină: «Peste 1.000 de oameni merg la muncă. Ce o să facem acum?»

Ultima actualizare:
În acea localitate sunt  32 de persoane infectate  cu coronavirus și alte  50 sunt suspecte
În acea localitate sunt 32 de persoane infectate cu coronavirus și alte 50 sunt suspecte

Satul Cartojani, judeţul Giurgiu, este de aproape 24 de ore în carantină, fiind prima localitate din România în cazul căreia s-a luat această decizie după intrarea în vigoare a Legii carantinei şi izolării. Oamenii nu înţeleg de ce li s-a întâmplat tocmai lor. Peste câmp e alt sat. Acolo nu e virus? Se întreabă nedumeriţi.

Comuna Roata de Jos este la aproximativ 50 de kilometri de Bucureşti. Are în componenţă patru sate: Roata de Jos, satul reşedinţă de comună, Roata Mică, Sadina şi Cartojani. În total, comuna numără peste 9.000 de suflete, Cartojaniul fiind cel mai numeros sat.

Marin e electrician în  București și e foarte  nemulțumit de decizie
Marin e electrician în București și e foarte nemulțumit de decizie

Acum, locuitorii comunei se roagă la Dumnezeu ca boala să nu se extindă, la doar 600 de metri de localitatea în carantină începe următorul sat. Distanţa este foarte mică, doar un câmp le desparte. În Cartojani, oamenii sunt încă nelămuriţi şi surprinşi de decizia celor de la judeţ. Vestea i-a luat prin surprindere pe cei peste 3.500 de locuitori. „Peste 1.000 de oameni din sat mergeau la muncă, majoritatea în Bucureşti. Suntem la 40 şi ceva de kilometri de Capitală. Autobuzele plecau de aici în fiecare dimineaţă. Acum ce facem?”, se întreabă un localnic, citat de adevarul.ro.


    Marin e electrician în  București și e foarte  nemulțumit de decizie
Marin e electrician în București și e foarte nemulțumit de decizie

Oamenii spun că măsura este exagerată, că autorităţile puteau adopta alte restricţii, nu carantinarea întregului sat. „Intri în sat, dar nu mai poţi ieşi, nici pe bază de adeverinţă. Nimic”, mai spune localnicul.  

«Nu putem risca», explică prefectul de Giurgiu

„Nu toate magazinele din sat acceptă plata cu cardul. Magazinele sunt aprovizionate, că maşinile cu marfă sunt lăsate să intre. Sunt jandarmii şi poliţiştii la intrare şi la ieşire din sat. Intri şi nu ieşi…”, mai spune localnicul. Deocamdată, oamenii aşteaptă lămuriri, explicaţii şi pentru asta sună la primărie, singura autoritate pe care o au la îndemână.

Timp de 14 zile, din Cartojani  vor putea să intre și să iasă doar  cei care lucrează în altă parte  sau transportă marfă
Timp de 14 zile, din Cartojani vor putea să intre și să iasă doar cei care lucrează în altă parte sau transportă marfă

Dar nici de aici nu primesc mai multe informaţii deoarece şi primăria aşteaptă lămuriri de la Prefectură. „Mi se pare o prostie. Nu înţeleg de ce? Pentru ce să te bage? Am înţeles că poţi să te duci la muncă, dar n-ai voie să ieşi. Dacă aş fi infectat pot să dau şi celorlaţi. Sunt electrician în Bucureşti şi această decizie mă încurcă foarte mult", a spus Marin, pentru Mediafax.   

Aneta Matei, prefectul judeţului Giurgiu, a explicat pentru „Adevărul” situaţia de la Cartojani.

Localnicii poartă  măști mai mult  de frica autorităților
Localnicii poartă măști mai mult de frica autorităților

„Sunt 32 de cazuri active, toate apărute în mai puţin de 6 zile. Dintre aceştia, doar 8 persoane dintr-o familie sunt la domiciliu, asimptomatici, supravegheaţi, restul sunt internaţi în spital. Este o măsură dură, măsura carantinei, dar nu putem risca atunci când avem 32 de cazuri într-o localitate. Nu putem să-i lăsăm să umble liberi…” De asemenea, prefectul spune că cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu au mai făcut miercuri 50 de teste unor persoane care au intrat în contact direct cu cei bolnavi. Rezultatul acestor teste urmează să apară. În ceea ce-i priveşte pe localnicii angajaţi la diferite firme şi nu pot merge la muncă, Aneta Matei spune că aceştia vor beneficia de concediu medical. „Vor intra în concediu medical în baza Ordinului prin care s-a instituit carantina. Primesc concediu medical toţi cei care sunt salariaţi, nu şi cei care lucrează fără forme legale”. 


    Localnicii poartă  măști mai mult  de frica autorităților
Localnicii poartă măști mai mult de frica autorităților

Cum a apărut focarul de la Cartojani 

Prefectul Judeţului Giurgiu arată că primii doi infectaţi au venit de pe litoral, unde au participat la o petrecere privată. „După ei (soţ şi soţie) au fost pozitivi şi copiii, apoi alţi contacţi ai lor.” În schimb, localnicii au o altă teorie. Spun că prima persoană infectată s-a simţit brusc rău, a mers la spital şi a aflat că are COVID-19. Apoi, următorul caz este al unui bărbat care participase la „o turtă” la el în familie „acasă, nu la mare cum se spune”, ne asigură oamenii din sat. După turtă, bărbatul a mers a doua zi pe câmp, iar la prânz a simţit o durere în gât. A mers la farmacie, iar farmacista i-a spus să ia legătura cu medicul de familie. Aşa s-a ajuns la DSP. Nimeni nu ştie de unde s-a putut îmbolnăvi prima persoană, spun locuitorii. În acest moment, localitatea Cartojani este în carantină timp de 14 zile. Apoi, în funcţie de situaţia epidemiologică, carantina poate fi prelungită. 

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net