Pesta porcină a lovit şi mistreţii lui Ion Țiriac

Ultima actualizare:

    Ianuarie 2005. Invitaţii miliardarului  au făcut ravagii  printre mistreţi
Ianuarie 2005. Invitaţii miliardarului au făcut ravagii printre mistreţi

Molima nu ţine cont nici de bani, nici de măsurile de prevenţie! Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a confirmat prezenţa pestei porcine în cadrul Complexului de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc. Domeniul îi aparţine fostului tenisman Ion Ţiriac, cel mai bogat dintre români.

Pesta porcină africană, temuta boală care a făcut prăpăd în România, fusese confirmată în localităţile din preajma complexului de vânătoare de la Balc încă de la sfârşitul anului trecut. Miliardarul Ion Ţiriac, proprietarul domeniului, s-a lăudat tot timpul că are garduri electrice, prin care animalele bolnave nu pot pătrunde, iar starea de sănătate a mistreţilor este permanent controlată. Dar, vorba bătrânilor din zonă, “când este să te lovească, te loveşte”, iar boala i-a lovit şi pe mistreţii bogătaşului. 

Ianuarie 2018. Maşinile musafirilor lui  Ţiriac au fost dezinfectate
Ianuarie 2018. Maşinile musafirilor lui Ţiriac au fost dezinfectate

Acum aproape două luni, în perioada 18 - 19 ianuarie, a fost organizată tradiţionala vânătoare de la Balc. Au fost prezenţi, printre alţii, prinţul Dimitrie Sturza, designerul italian Stefano Ricci, germanul Wolfang Porsche, moştenitorul imperiului auto, şi Csany Sandor, preşedintele OTP Bank din Ungaria. Potrivit unor surse, au fost împuşcaţi în jur de 150 de porci mistreţi, adică sub bilanţul din 2018 (170 de exemplare). Din cauza epidemiei de pestă, la intrarea pe domeniu au fost luate reguli stricte, roţile fiecărei maşini fiind dezinfectate. Mai mult, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare au prelevat probe de la animalele sacrificate.

Vânatul a fost donat, după analize, unor azile de bătrâni, case de copii şi celor 80 de oameni care au lucrat la organizare. Conform unui comunicat, DSVSA Bihor a luat deja măsurile legale pentru astfel de cazuri. Acestea includ punerea sub supraveghere sanitară veterinară a complexului de vânătoare, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei în exploataţiile afectate, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. 

Dacă legea se va respecta, toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate. În cazul domeniului de la Balc nu se ştie de câte exemplare este vorba, acestea fiind ţinute în ţarcuri şi crescute controlat, special pentru vânătoare. Până acum, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor avea înregistrate 60 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici. Potrivit specialiştilor, pesta porcină africană nu afectează oamenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net