Pericolul din farfurie! Este sezonul ciupercilor de pădure și mulți ajung intoxicați la spital

ciuperci-otravitoare-doftoria.jpg

Specialiștii spun că ne ferim, mai ales, de ciupercile colorate, pentru că sunt otrăvitoare
Specialiștii spun că ne ferim, mai ales, de ciupercile colorate, pentru că sunt otrăvitoare

Intoxicaţiile cu ciuperci sunt din ce în ce mai dese în această perioadă. Mulți români ajung de urgență la spital după ce au consumat o astfel de legumă culeasă din pădure ori cumpărată de la marginea drumului. Care sunt simptomele care ar trebui să-și dea de gândit și unde este bine să te aprovizionezi cu ciuperci.

Cu cât o ciupercă este mai colorată, cu atât este mai periculoasă, susţin specialiştii. Consumul unor astfel de ciuperci nu provoacă doar o simplă intoxicaţie.

În pădurile din România există bureţi atât de otrăvitori încât afectează funcţionarea creierului şi produc moartea unei persoane.

spalaturi-gastrice-intoxicati-cu-ciuperci.jpg

Odată ajunsă la spital, unei persoane intoxicată cu ciuperci i se face spălături gastrice
Odată ajunsă la spital, unei persoane intoxicată cu ciuperci i se face spălături gastrice

”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva! Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru. Acesta vine cu mai multe sfaturi legat de acest subiect, pentru a știi să vă feriți.

Ce trebuie să știți despre intoxicația cu ciuperci

  • Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă (căldură prelungită);
  • Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică;
  • Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive) dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată;
  • ”Cunoscătorii” nu au nici o șansă să ”identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă;
  • Simptomele intoxicației sunt nespecifice;
  • Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree;
  • Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci;
  • Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală;
  • Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă;
  • La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal);

Ce trebuie să avem în vedere atunci când vrem să mâncăm ciuperci

Medicul Tudor Ciuhodaru ne dă indicații și cu privire la locul de unde ar trebui să le cumpărăm, dar și cum să le alegem înainte de la găti.

  • Ciupercile se cumpără doar din magazine cu aviz fitosanitar. Cele cumpărate de pe stradă, culese de ,,cunoscători”, nu merită riscul decontării în vieți omenești;
  • Ciupercile să fie tinere și foarte proaspate. Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte;
  • Curățați-le prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului și spălate de 2-3 ori în jet de apă, după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată, pentru înlăturarea viermilor;
  • Păstrați-le în frigider înainte de consum;
  • Cosumați-le întotdeauna preparate, nu crude.

Măsuri de prim ajutor în cazul intoxicației cu ciuperci

În cazul în care ați avut ghinionul să mâncați ciuperci otrăvitoare trebuie să acționați rapid. Este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, astfel că intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră. Ce trebuie să faceți?

  • Nu întârziați să vă prezentați la urgențe la primele simptome;
  • Sunați la 112 și chemați Salvarea, întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie;
  • Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci, chiar dacă nu au simptome de intoxicație;
  • Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor), după ce ingerați 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cea-mai-buna-salata-de-ciuperci-cum-se-prepara-sosul

https://www.click.ro/utile/sanatate/ce-secrete-ascund-ciupercile

https://www.click.ro/utile/sanatate/cand-devin-ciupercile-toxice

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1