Pe aici va trece Papa Francisc

Ultima actualizare:

    Românii care vor să-l vadă pe Suveranul Pontif au la dispoziţie mai multe puncte de întâlnire Foto: Getty Images
Românii care vor să-l vadă pe Suveranul Pontif au la dispoziţie mai multe puncte de întâlnire Foto: Getty Images

Astăzi este ziua cea mare! Papa Francisc ajunge în România la ora 11.30, pe Aeroportul ”Henri Coandă”. Va avea un program încărcat, va fi aşteptat atât la Patriarhie, cât şi la Cotroceni, dar şi la Catedrala Sf. Iosif. Pe drum, însă, se va opri să facă baie de mulţime, din papa-mobil.

Vizita istorică în ţara noastră a Suveranului Pontif începe astăzi şi se termină duminică, 2 iunie. Timp suficient pentru ca mai-marele de la Vatican să simtă pulsul creştinătăţii de pe meleagurile României. 

Astăzi

  • Prima oprire o va face în Bucureşti. Aeronava papală va ateriza la ora 11.30, iar la ora 12.05 va avea loc la Cotroceni ceremonia de bun-venit; 
  • În drum spre întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, programată la ora 12.20, acesta va putea fi salutat de oameni în zona Bd. Kiseleff, dar şi între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Aici coloana va circula cu viteză redusă pentru ca Suveranul Pontif să le  facă cu mâna celor prezenţi. ”Pe celelalte porţiuni ale traseului coloana se va deplasa conform protocolului de securitate impus de eveniment şi de aceea, pe aceste tronsoane de deplasare scad şansele de a-l vedea pe Papa Francisc. Pe traseul de deplasare al coloanei oficiale este interzisă folosirea dronelor”, au anunţat autorităţile. 

  • După întrevederea cu şeful statului, Papa va discuta cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, la 12.50, tot la Palatul Cotroceni;
  • La ora 13.00, Suveranul Pontif se va adresa reprezentanţilor autorităţilor române, societăţii civile şi membrilor corpului diplomatic. În cadrul acestei întâlniri va ţine un discurs, în Sala Unirii, de la Cotroceni; 
  • Apoi, la ora 15.45, Sfântul Părinte va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhal; 
  • Jumătate de oră mai târziu va ţine un discurs în faţa Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române;
  • La ora 17.00, va fi la Catedrala Mântuirii Neamului, unde va ţine rugăciunea ”Tatăl Nostru”; 
  • Ziua Papei în Bucureşti se va încheia cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii, ce va avea loc în Catedrala Catolică Sfântul Iosif, la ora 18.10.

Credincioşii care nu -şi-au rezervat bilete în biserică vor putea să urmărească slujba pe cele trei ecrane ce vor fi instalate în faţa catedralei. Mai mult, alte două ecrane vor fi puse pe Calea Victoriei, în Piaţa George Enescu, şi încă un ecran în Piaţa Revoluţiei, lângă memorialul renaşterii. Sunt aşteptaţi să participe la evenimente în jur de 50.000 de persoane, dintre care 25.000 au bilete. După slujbă, Papa va pleca să se întâlnească cu pelerinii din zona Catedrala Sfântul Iosif, Calea Victoriei, Piaţa Revoluţiei. Pe durata întregii vizite în România, Papa Francisc va dormi la Arhiepiscopia Romano-Catolică. 

Sâmbătă

  • La ora 9.30, părintele va pleca cu avionul spre Bacău;
  • La ora 10.10 va ateriza şi îşi va continua călătoria cu elicopterul până la baza aeriană a Brigăzii de Vânători de Munte din Miercurea-Ciuc; 
  • La ora 11.30, va ţine Sfânta Liturghie la sanctuarul din Şumuleu-Ciuc;

Irina Păcurariu, alături de românul Petru Tâmpău, chelnerul Papei
Irina Păcurariu, alături de românul Petru Tâmpău, chelnerul Papei
  • La ora 16.10, acesta va pleca  cu elicopterul la Aeroportul din Iaşi; 
  • La ora 17.25, va vizita Catedrala Sfânta Maria Regină, iar la ora 17.45 se va întâlni cu credincioşi în piaţa din faţa Palatului Culturii, unde va ţine un discurs;
  • La ora 19.00, Papa va pleca spre Capitală, unde va ajunge o oră mai târziu;  

Duminică

  • La ora 9.00, va lua avionul spre Sibiu. Va ajunge aici  la 9.40 şi va fi transferat cu elicopterul la Blaj;
  • La ora 11.00, va avea loc Divina Liturghie cu beatificarea celor şapte epis-copi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj;
  • La ora 13.25, va lua prânzul cu suita papală, iar la ora 15.45 se va întâlni cu rromii şi cu restul comunităţii;
  • La ora 16.35, Sfântul Părinte va pleca spre Aeroportul din Sibiu, unde la 17.20 va participa la ceremonia de plecare. – 
  • Plecarea avionului Suveranului Pontif spre Roma va fi la ora 17.30.

El e românul care ia prânzul cu Papa Francisc la Vatican

„E ortodox, nu catolic, însurat cu o peruancă, are o fetiţă şi un băiat, botezat de Papa Francisc şi este, de 6 ani, chelnerul Papei”, povesteşte Irina Păcurariu despre întâlnirea cu românul care, în fiecare miercuri şi duminică, ia prânzul cu Papa Francisc, atunci când Sfântul Părinte nu e plecat din Vatican.


    Irina Păcurariu, alături de românul Petru Tâmpău, chelnerul PapeiFoto: TVR 1
Irina Păcurariu, alături de românul Petru Tâmpău, chelnerul PapeiFoto: TVR 1

Duminica aceasta, Suveranul Pontif va fi departe de Santa Marta, reşedinţa lui pontificală, dar va fi aproape de Adjud, locul de unde românul Petru Tâmpău a plecat când avea doar 16 ani. 

Cel mai mic dintre cei cinci fii crescuţi de o mamă singură, Petru şi-a căutat în Italia un rost şi a ajuns să îl servească pe „Papa de la Roma”, cum auzea în copilărie că era numit liderul bisericii catolice. 

În exclusivitate, la TVR 1, mâine, 1 iunie, 15.30, în documentarul “Românii şi Papa Francisc”, îi veţi auzi şi vedea pe Petru şi pe alţi români care trăiesc şi muncesc în preajma Suveranului Pontif şi pe care Irina Păcurariu i-a găsit şi intervievat la Vatican. 

18 trasee STB vor fi deviate

Pentru a asigura transportul participanților la eveniment, Societatea de Transport București STB anunță că 18 autobuze vor fi deviate: 122, 126, 136, 137, 138, 168, 178, 226, 236, 268, 300, 336, 361, 368, 385, 381, 783 şi 784. Altele vor staționa între 5 și 15 minute în stații, pentru a lăsa culoar liber pe traseul pe care va trece Papa Francisc.

Totodată, parcul de autobuze care deservesc zona Aeroportului Otopeni și Gara de Nord va fi suplimentat pentru a face față numărului de pelerini, între orele 9.00-21.00. Este vorba despre liniile 85, 123, 133, 136, 196, 385, 780, 783, 784. 

Atenţie la vreme! 

Veştile despre vreme în zilele în care Papa Francisc se află în România nu sunt îmbucurătoare. Instabilitatea atmosferică se va menţine în majoritatea regiunilor ţării până în 3 iunie. Azi, în Bucureşti sunt aşteptate ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelie şi posibil grindină. Cantitatea de precipitaţii ar putea atinge 25-30 l/mp şi chiar 40-50 l/mp în unele locuri. Temperatura maximă va fi de 28 de grade.

Şi sâmbătă dimineaţă, în Capitală, vremea se va menţine instabilă. Cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină vor fi şi în Maramureş, Moldova, Transilvania, local în Muntenia şi Dobrogea, precum şi în zonele de deal şi de munte. Sâmbătă, la Şumuleu-Ciuc, unde va avea loc Sf. Liturghie, se aşteaptă ploi abundente cu descărcări electrice, iar temperatura va urca până la 20 de grade. Duminică, la Blaj, cerul va fi mai mult noros, însă şansele de precipitaţii scad. Temperatura maximă va urca până la 25 de grade.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net