Patriarhia Română, recomandări ca să nu ne îmbolnăvim de coronavirus

pupat-icoane.jpg

Chiar daca icoanele sunt frecvent igienizate, Patriarhia recomanda celor tematori de coronavirus sa le sarute pe cele din propria casa si nu din biserici
Chiar dacă icoanele sunt frecvent igienizate, Patriarhia recomandă celor temători de coronavirus să le sărute pe cele din propria casă și nu din biserici
Foto:Shutterstock

Patriarhia Română, în mod excepțional, a anunțat un set de recomandări contra răspândirii coronavirusului pe care enoriașii e bine să le respecte în spațiile bisericilor mai ales în această perioadă de post, premergătoare marii sărbători a Paștelui.

În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.), se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei.

Patriarhia Română, recomandări pentru prevenirea coronavirusului

Din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări: Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.

Nu mai pupa icoanele

Problema sărutării icoanelor din lăcașele de culte e una specială, mai ales în această perioadă dificilă din punctul de vedere al virușilor ce pot fi transmiși în acest mod. Patriarhia menționează că, în Biserică, Sfânta Împăr­tășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem, în această perioadă, de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă.

sfanta-impartasanie.jpg

In mod exceptional, in perioada urmatoare, credinciosii pot veni cu lingurita proprie, de acasa, pentru a lua Sfanta Impartasanie
În mod excepțional, în perioada următoare, credincioșii pot veni cu lingurița proprie, de acasă, pentru a lua Sfânta Împărtășanie
Foto: ziarullumina.ro

Vrei să te împărtășești? Vino cu lingurița de acasă!

Persoanele care au teamă de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate în comunicatul Patriarhiei Române constituie recomandări contra răspândirii coronavirusului și măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română ca adaptare în situaţie de epidemie.

Nu mai da mâna cu oamenii din biserică

Recomandări asemănătoare face și Arhiepiscopia Romano-Catolică pentru această situație specială. Într-o scrisoare circulară transmisă credincioşilor, preoţilor şi persoanelor consacrate, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale şi capelele ordinelor călugăreşti şi ale altor structuri – şcolare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză, conform unui comunicat citat de adevarul.ro. Astfel, în perioada următoare, credincioşilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, se va evita contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice. Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală „să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară” şi să se unească în rugăciune prin participarea la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro
 

Loading...

Citește și

  • Patriarhul Daniel a prezidat sedinta Consiliului National Bisericesc unde a fost prezentat raportul de activitate pe 2019 a BOR

    Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat, marți, 11 februarie, ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc. Întrunirea a avut loc în Sala sinodală din Reședința Patriarhală. În cadrul ședinței a fost analizată activitatea Bisericii din anul 2019, suma cheltuită de BOR pentru activitățile sociale și filantropice fiind de 32 milioane de euro.

  • Sâmbăta Mare este ultima zi a Postului Paştelui. În dimineaţa acestei zile se păstrează tradiţia de a merge la biserică: părinţii şi copiii pentru a se spovedi şi a primi sfânta împărtăşanie. Acum, la spovedanie, fiecare trebuie să mărturisească preotului duhovnic greşelile făcute de la ultima împărtăşanie.

  • lumanari aprinse

    În acest an, Postul Paștelui Ortodox începe în data de 2 martie. Acesta este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

  • Care sunt zilele de post în 2020

    Unul din stâlpii de bază ai trăirii creştine este postul. Conform unei definiţii laice, postul poate fi rezumat la abţinerea parţială sau totală de la anumite alimente pe operioadă de timp mai scurtă sau mai îndelungată. Aproape toate religiile au o formă sau alta de post indiferent de vechimea cultului. Postul este o modalitate de a îţi arăta iubirea faţă de Dumnezeu sau un gest de căinţă prin care îţi arăţi părerea de rău pentru anumite fapte imorale. Postul nu este scop, este unealtă, mijloc prin care reuşeşte să se apropie de Hristos. Poate fi şi un mod de a ţine doliu sau a îţi arăta tristeţea sau un mod de purificare sufletească de unde s-a inspirat şi ideea de detoxifiere atât de în vogă vremurile moderne. Aşa cum spunea părintele Constantin Necula, să nu ţii post nu e păcat, e neputinţă!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1