Patriarhia cere o excepție pentru pelerinajul de Sf. Andrei, cu respectarea distanței și purtarea măștii

patriarh-daniel.jpg

patriarhul daniel
Patriarhia a cerut autorităților să permită organizarea pelerinajului de Sf. Andrei, cu participarea credințioșilor din țară

Patriarhia Română solicită autorităţilor să permită organizarea "în mod excepțional" a pelerinajului la Peştera Sfântului Andrei, situată în comuna Ion Corvin, din județul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de coronavirus, respectiv cu respectarea distanței, purtarea măștii d eprotecție și dezinfectarea obiectelor atinse.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Patriarhia susține că este  "o excepţie necesară pentru un caz excepţional" prin care credincioşii din toată ţara ar putea veni pe 30 noiembrie la pelerinajul organizat anual de Sfântul Apostol Andrei. 

"Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd «regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective» (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române transmis, joi, Agerpres, citată de Digi24.

Patriarhia Română se declară "preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă".

"În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi preşedintele României în luna octombrie din acest an. În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1.992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român", se menţionează în comunicat.

Patriarhia: Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României

Potrivit sursei citate, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4.972 adoptată în şedinţa din 14 - 15 noiembrie 2001. De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Scandal privind organizarea pelerinajului de la Constanța, de Sfântul Andrei

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a transmis miercuri seară o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care susţine că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează "abuzuri" împotriva clerului şi credincioşilor, deoarece aceştia sunt împiedicaţi să desfăşoare datinile bisericeşti.

Premierul l-a îndemnat joi pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, să susţină respectarea regulilor, deoarece acestea sunt impuse pentru a proteja sănătatea.

Instanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului, care a încercat să obțină anularea măsurii luate la nivel național care impune ca la pelerinaje să participe doar localnici. Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța. Poate fi contestată în 5 zile, dar având în vedere că Sfântul Andrei este în 30 noiembrie, acțiunea nu ar mai avea finalitate. În urmă cu o zi, Înalt Preasfinția Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului a mers personal la tribunal, ca să susțină că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici măcar în timpul unei crize sanitare.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1