Pașaportul digital de vaccinare, prezentat de CE pe 17 martie. Condițiile de călătorie

Ultima actualizare:

    Pașaportul digital de vaccinare va putea fi accesat și de pe telefonul mobilFoto: www.dw.com/ro
Pașaportul digital de vaccinare va putea fi accesat și de pe telefonul mobilFoto: www.dw.com/ro

Comisia Europeană (CE) va propune luna aceasta un certificat digital la nivelul UE. Acesta va face dovada vaccinării împotriva Covid-19 și ne va permite să călătorim liber în timpul verii în statele europene.

Executivul UE are de gând să-şi prezinte planurile pentru „un certificat de vaccinare” pe 17 martie şi să coopereze cu organizaţiile internaţionale pentru a se asigura că sistemul său funcţionează şi dincolo de Uniunea Europeană.

Permisul ar oferi dovezi că o persoană a fost vaccinată, rezultatele testelor pentru cei care nu au fost încă vaccinaţi şi informaţii despre recuperare pentru persoanele care au avut virusul. 

În plus, pașaportul verde va conține data vaccinării, tipul vaccinului făcut, dar și un cod QR. 

”Scopul este de a le permite treptat cetăţenilor să se deplaseze în siguranţă în Uniunea Europeană sau în străinătate - pentru muncă sau turism”, a precizat Ursula von der Leyen, președintele CE, relatează Reuters.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să lucreze la certificatele de vaccinare, iar statele care au venit cu ideea sunt Spania şi Grecia. Acestea trăiesc din turism și vor ca sectorul să fie deblocat în această vară.

Statele care se opun pașaportului digital de vaccinare

Pe de altă parte, Franţa şi Belgia, şi-au exprimat îngrijorarea legat de acest pașaport digital și spun că este nedrept să le fie facilitate călătoriile doar persoanelor imunizate.

Este posibil, totuși, ca statele europene să fie libere să-și stabilească propriile criterii de intrare, deşi va fi dificil de controlat, atât timp când frontierele sunt larg deschise.

România a anunțat deja că vaccinații care sosesc în țară din zone galbene nu mai sunt nevoiți să stea în carantină 14 zile.

Acest lucru este posibil la 10 zile după primirea celei de-a doua doze, când se consideră că ai suficienți anticorpi care să lupte cu boala.

Citește și: 

Adeverința de vaccinare. Ține loc de test PCR pentru a pleca în străinătate? Explicația medicului Valeriu Gheorghiță

Pașaportul de vaccinare. Care sunt țările pro și contra acestui certificat

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net