Parlamentul a decis: preşedintele României, Traian Băsescu, suspendat

Ultima actualizare:

Update 21.10. Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc pe 29 iulie. Campania electorală începe din momentul în care data organizării referendumului este făcută publică oficial.

Update 20.54. Traian Băsescu este SUSPENDAT. Referendumul ce va fi organizat în termen de 30 de zile va stabili dacă Traian Băsescu va fi DEMIS din funcţie.

Update 20.10. Votul se desfăşoară în acest moment. Este secret, cu bile. Dacă se votează suspendarea, Parlamentul va înştiinţa preşedintele României în termen de 48 de ore, iar Guvernul va organiza în decurs de 30 de zile un referendum pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu. În aceste condiţii, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, va deveni şeful statului.

Update 20.00. Traian Băsescu a avut ultima intervenţie înainte de a pleca la Palatul Cotroceni. "S-a vorbit aici despre dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de prim-ministru? Un regret... am numit doi prim-miniştri, unul se numeşte Călin Popescu Tăriceanu, altul Victor Ponta. Aveau ochii umezi când le-am dat mandatul.După ce au ajuns la Palatul Victoria amândoi şi-au propus suspendarea preşedintelui".

La final, i-a făcut o propunere lui Crin Antonescu: "Vă las aici, domnule Antonescu, o foaie pe care să scrieţi de pe acum ce aţi promis, că vă daţi demisia dacă o să câştig acest referendum".

Update 19.30. Călin Popescu Tăriceanu:  "PDL trebuie să înceteze minciunile şi declaraţiile politice aberante. Vă cer să încetaţi denigrarea ţării. Îi cer preşedintelui Băsescu să nu se folosească de acest referendum pentru a încerca să dezbine societatea din nou. Are destulă putere pentru a sabota Guvernul USL. Instituţiile statului vor funcţiona şi fără Traian Băsescu, şi fără Roberta Anastase, şi fără Vasile Blaga. Am convingerea că evenimentele de astăzi vor reprezenta în România un moment decisiv de trecere la o democraţie parlamentară".

Update 19.20. Mircea Geoană: "Domnule preşedinte, nu cred că acest mandat trebuie încheiat pe un ton de ură. Haideţi să venim cu soluţii! Să ţinem minte că atunci când vrei să fi conducătorul unei naţiuni trebuie să încerci să scoţi ce este mai bun din oameni, este nevoie de lideri care să conducă prin exemplul personal".

Update 18.48 Deputatul neafiliat Daniel Oajdea a anunţat că nu va vota pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Update 18:40. Crin Antonescu: "Când îşi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Mircea Cărtărescu, domnul Traian Băsescu să ne spună unde era în timpul mineriadei din 13,14 şi 15 iunie 1990". Antonescu a mai spus că dacă Traian Băsescu nu va fi suspendat la referendum, el se va retrage "definitiv" din viaţa politică.

Update 18:30 Traian Băsescu a ieşit din plenul Parlamentului pentru a da un telefon şi a fuma o ţigară. S-a întors după câteva minute.

Update 18:17 Crin Antonescu "Discursul dumneavoastră (se referă la discursul lui Vasile Blaga) îmi aduce aminte de domnul Boc. Domnule preşedinte Băsescu, noi vrem să vă suspendăm azi. În realitate dumneavoastră v-aţi suspendat de mai mulţi ani. Marea eroare pe care aţi comis-o, nu faţă de noi, ci faţă de români, este că aţi lăsat această ţară fără preşedinte".

Update 18:05 Vasile Blaga "România trece in aceste zile prin moemnte dificile, poate cele mai dificile din istoria democraţiei. Asta numai pentru ca un grup de politicieni uniti prin minciuna s-au gândit să facă această revoltă. Zi de zi, institutiile statului sunt atacate. Ceea ce se intampla in aceste zile in Romania nu este decat o lupta a lui Ponta si a lui Antonescu impotriva democratiei. Sa nu uitam ca adevarata valoare a politicienilor nu este lupta pentru putere, ci pentru binele romanilor.

Ponta copy-paste a facut de ras romanii peste tot in lume. Ponta si Antonescu, nu mai incercati sa-i mai prostiti pe romani! Trompetele USL au spus că Romania are bani, dar nu au pot onora niciuna dintre promisiunile pe care le-au făcut. Ce aţi făcut pentru România? Criza se adânceşte, acest Guvern vrea să ducă România la sapa de lemn. Zilele acestea treceti cu şenilele peste România. Aţi lovit succesiv şi continuati sa o faceti impotriva tuturor. Prin propunerea de suspendare a presedinteleui vreti sa doborati ultima institutie pe care nu o controlati. Stimati colegi din USL, demersul dvs este ipocrit si hilar.

Ponta este primul demnitar care a incalcat Constitutia. A plecat in sedinta la Bruxelles, deşi nu avea voie. Nu aveti un argument pentru minciunile voastre. Presedintele Romaniei este aparatorul legii. De el v-aţi împiedicat mereu. El a insistat pentru aplicarea legii. După părerea USL, acest om trebuie eliminat. Preşedintele României nu a încalcat Constituţia, pe când Crin Antonescu şi Victor Ponta o fac in fiecare zi.

Ponta şi Antonescu, aţi devenit maeştrii fărădelegii. Vreţi să întoarceti România, sa o transformati intr-o tara fara de lege. Aţi comis atâtea nedreptăţi într-o scurtă perioadă încât aţi zguduit România. Reprezentanţii aleşi, avem aceeaşi răspundere. Dragi colegi, treziţi-vă! Am lucrat şi guvernat împreună. Demonstraţi că aveţi conştiinţă. Dragi colegi, astăzi trebuie să apărăm democraţia".

Update 18:00 Preşedintele Senatului Crin Antonescu a deschis votul pentru citirea avizului Curţii Constituţionale : 107 pentru, 234 împotrivă, 17 abţineri. Propunerea a fostul respinsa.

Update 17:36 Băsescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului

"Am luat notă de avizul Curţii Constituţionale şi m-am bucurat constând că Curtea Constituţională nu constată nicio abatere a preşedintelui. Se pare că eu nu reuşesc să colaborez cu PSD-ul şi cu PNL-ul. Nu o să obţineţi decât o puternică zdruncinare a statului de drept. Eu cred că e o greseala si ce ati facut va avea consecinte pe termen lung. Nu vreau sa intru in detalii, ori nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti, ori o aveti si nu aveti ce face pentru că e mai important  să puneti mana pe justitie.

Vine randul domnului Voiculescu, l-aţi salvat acum două săptămâni, dar sigur nu cred că veţi reuşi să o faceţi in continuare. Refuzati să duceţi la indeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia revizuita Constitutia prin care sa ajunge la 300 de de parlamentari. Ma acuzati ca nu am respectat Constituţia. Mă acuzaţi că am dat o informaţie corectă care venea de la statistică şi care era legată cu numarul de salariaţi cu numarul de pensionari, 4.1 salariaţi, 4,9 pensionari, iar semnalul public pe care l-am tras a fost că niciodată la nivelul CAS-ul de astăzi nu vom avea un fond de pensii echilibrat.

Ceea ce este confirmat şi azi. Acest lucru nu poate fi compensat decat dacă dacă e mărit numarul de salariati. Profit de acest subiect să vă spun tuturor dacă veţi diversa proiecte, daca nu veţi accelera viteza fondurilor, dacă nu veţi da drumul la locuri de muncă în minerit, spre exemplu, nu se va găsi o soluţie. În acuzaţii susţineţi că am influenţat Justiţia. Daca găsiţi un singur ofiţer de poliţie cu care eu să fi vorbit, aşa cum făcea senatorul Voicu, dacă găsiţi un singur caz eu voi urma să fac ce trebuie. Ce am făcut eu a fost să critic în baza datelor pentru că insuficienta nu putea fi ascunsa de romani.

Imi reprosati ca am respins dialogul cu partidele. Au fost putine invitatiile carora USL-ul le-a răspuns. De cele mai multe ori raspunsurile erau violente, neplacute pentru presedinte. O percizare cu afirmatiile la xenofobie, ele au fost la limita in care au fost avertizate cu avertismante, niciodata nu au fost in instante penale desi de mulet ori au ajuns in sinstantele de judecate. Le regret şi recunosc ca nu trebuia să le fac eu sau oricare alt alt politican. Consider că am avut suficientă deplinitate ca şef de stat în această perioadă de criză 2009-2012", a declarat preşedintele României.

Update: 17:36 Crin Antonescu i-a dat cuvântul lui Traian Băsescu.

Update 17:16 "Să deschidem dezbateterea", a spus Crin Antonescu

"Domnule preşendinte al României Traian Băsescu, domnule preşedinete al Senatului Crin Antonescu, domnilor şi doamnelor, vă prezint analiza ultimilor trei ani de domnie ai preşedintelui. Acest regim neconstituţional care a căpătat accep. Acţiunile făţiş ale lui Traian Băsescu care şi-a care a înercat să domine legistratura romanească ridică grave probleme. Senatori şi deputanţi, consider pentru ca romanii sa aiba puetrea prin vot daca sunt de acord cu deciziile preşe.

Nu există altă cale pentru presenditele României . Referendumul popular este necesar pentru că există o lista de încalcări a Constitutiei. Presedintele a uzurpat roulul prim-ministrului impunand Guvernului conditiile sale, de la sanatate pana la modificarea constitutiei. Cea mai grava a fost cand in mai 2010 a cerut scaderea salariilor şi a pensilor. Aceste masuri au fost neconstitutionale. Este evident ca ne-am aflat in fata unei situatii deosebite, iar presedintele nu se poate sustrage. Mai mult, masurile impuse de presedinte au avut consecinte economice si extrem de grave.

Aruncarea in saracie a regimului roman. Guvernul raspunde in fata Parlamentului. Presedintele raspunde in fata poporului. El a incalcat drepturile cetatenilor prevazute in Constitutia Romaniei. Traian Basescu care a adus ofense la comunitatea rromă sau a persoanelor cu dizabilitati. In aceeasi categorie face parte episodul promulgarii legii pensiilor. Presa a fost inclusa pe lista care afecteaza securitatea nationala. O consecinta care cineva si-a permis sa aduca critici la adresa ta. In acelasi registru se inscrie si incalcarea independenta justitiei. Atacurile fara precendet asupra justitiei. Instigarea la nerespectarea Curţii Constituţionale", a spus unul dintre deputaţii USL.

Update: 17:05 Crin Antonescu a deschis şedinţa în plen.

"218 pentru, 123 împotrivă, 1 abţinere. Ordinea de zi a fost aprobată"

Curtea Constituţională a evitat să dea un răspuns clar pe cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu."Eu sunt gata. Când vreţi, să-i dăm drumul", a spus preşedintele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net