Pâine contaminată cu o substanță interzisă de lege, vândută în magazine

Ultima actualizare:

    Pâinea se află pe lista alimentelor care conțin glutenFoto: Pixabay
Pâinea se află pe lista alimentelor care conțin glutenFoto: Pixabay

Două tipuri de pâine contaminate cu oxid de etilenă, o substanță periculoasă interzisă în Uniunea Europeană pentru uz alimentar, au fost vândute de lanțul de magazine Auchan în data de 6 octombrie 2021

O asociație pentru drepturile consumatorilor atrage atenția că Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a alertat populația abia două zile mai târziu și cere socoteală lanțului francez de magazine pentru pericolul la care și-a expus clienții.

Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută în Auchan

Este vorba despre două tipuri de franzelă: Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame. În ambele produse, drojdia din compoziţie conţine un ingredient contaminat cu oxid de etilenă, informează ziare.com.

Auchan România a atras atenția consumatorilor abia pe 8 octombrie să nu consume aceste pâini achiziționate în data de 6 octombrie 2021 din cele 34 de magazine din reţeaua sa. Tot atunci a transmis și ANSVSA alerta privitoare la produsele contaminate.

Clienții au fost sfătuiți să retuneze produsele, însoțite de bonul fiscal pentru a primi contravaloarea acestora, la magazinul de unde le-au cumpărat. 

„Este ilogic să rechemi la două zile de la momentul fabricării două produse de panificație proaspete care se comercializează și se consumă în ziua în care au fost achiziționate. Totodată, aflăm din documentul postat pe site-ul ANSVSA că aceste două produse au fost retrase din cauza oxidului de etilenă găsit în compoziția drojdiei”, a transmis APC, Asociația Pro Consumatori (APC), care și-a exprimat „îngrijorarea în legătură cu momentul în care s-a transmis alerta”.

De ce este periculos oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară, amintește APC.

Oxidul de etilenă a fost interzis din anul 2011 ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor. Acesta irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.

În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net