Păcat! Plaja superbă de la Tuzla a ajuns un imens coş de gunoi

Ultima actualizare:
Turiștii își lasă mașinile  sus, pe faleză
Turiștii își lasă mașinile sus, pe faleză

S-a dus farmecul unui loc minunat de pe malul Mării Negre! Plaja Tuzla, altădată un colţ sălbatic de natură, este acum plină de gunoaie. Construcţii inestetice ridicate din placaj sau din plastic concurează cu şezlongurile, cu corturile sau cu cearşafurile care acoperă orice petec liber de nisip.

Lungă de câţiva kilometri, dar îngustă, plaja Tuzla e situată la marginea localităţii cu acelaşi nume, la jumătatea distanţei dintre Constanţa şi Mangalia. La capătul unui drum pe jumătate asfaltat şi jumătate pietruit, descoperi întinderea nesfârşită a mării. Parchezi maşina pe un drum de pământ şi, cu traista în spinare, cobori pe un mal care n-a fost niciodată consolidat.  

Saltele murdare. Plaja, care nu măsoară mai mult de câţiva metri lăţime, a fost acaparată de agenţi economici şi de turişti. Pe nisip, câteva bucăţi de placaj ne anunţă: „Plajă privată“. Trebuie spus că zona cu nisip se află în domeniul public al statului şi este administrată de Administraţia Bazinală Dobrogea - Litoral, care a închiriat-o, pe termen limitat, agenţilor economici. Alte plăcuţe atenţionează: „Interzisă camparea“, „Zonă şezloange“ sau „No entry. Tabără de creaţie. Circuit închis“.  Fiecare a înţeles ce-a vrut din avertismente şi şi-a făcut propriile reguli: aşa s-a ajuns ca plaja să fie o amestecătură de şezlonguri, cearşafuri, corturi şi saltele murdare şi rupte. Bunici şi nepoţi, tineri şi bătrâni, turişti de o noapte sau de un weekend, câini de rasă sau maidanezi, cu toţii au ajuns să împartă nisipul din Tuzla, scrie adevarul.ro. 

Deși n-au voie, tinerii  își instalează corturile  pe nisip, la câțiva pași  de muzica valurilor
Deși n-au voie, tinerii își instalează corturile pe nisip, la câțiva pași de muzica valurilor

„Mai cumpărăm hamsie”. Adelina şi Emilian, doi tineri din Bucureşti, s-au încăpăţânat să vină la Tuzla pentru al treilea an consecutiv: „Am ales această plajă pentru că este încă puţin diferită de Vamă. Încă nu e aşa aglomerată. Dar, de la an la an, găsim aici tot mai multă lume“. Ei stau la cort, chiar dacă ştiu că n-au voie, dar spun că banii economisiţi pe cazare se duc pe mâncare. „După ce o terasă s-a închis, o porţie de calamar pe care o luam cu 20 de lei s-a făcut 40 de lei. Acum, mâncăm ce ne-am adus de acasă sau mai cumpărăm hamsie“, spune fata. „Fiind o plajă virgină, mă aşteptam ca preţurile să fie mai mici, dar nu e aşa“, recunoaşte şi băiatul. Şezlongul – 50 de lei. Nici peisajul de pe faleză nu-ţi permite să te bucuri de o vacanţă într-un loc sălbatic. Beach-baruri de lemn abandonate, unele deschise, dar fără clienţi, podeţe rupte şi munţi de gunoaie întregesc peisajul. De altfel, la ultimul control al inspectorilor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în iulie, aceştia au descoperit construcţii ilegale, cu destinaţia de alimentaţie publică, haznale săpate lângă izvoarele de apă „potabilă“ şi cazări încropite printre gunoaie, cu girul autorităţii locale. Primăria Tuzla le-a transmis tuturor deţinătorilor de construcţii de pe plajă o adresă prin care le-a cerut să dezafecteze zona.


    Deși n-au voie, tinerii  își instalează corturile  pe nisip, la câțiva pași  de muzica valurilor Foto: Adevarul
Deși n-au voie, tinerii își instalează corturile pe nisip, la câțiva pași de muzica valurilor Foto: Adevarul

Peisaj dezolant în prezent, pe plaja  din inima Litoralului
Peisaj dezolant în prezent, pe plaja din inima Litoralului

Plaja Tuzla a fost concesionată de Apele Române unor agenţi economici, dar preţurile de închiriere concurează cu cele din Constanţa. Cine ia în timpul săptămânii un şezlong scoate din buzunar 30 de lei, iar în weekend - 50 de lei. Pe Litoral, sunt sectoare de plajă care închiriază şezlonguri cu 20 de lei, în timpul săptămânii, şi dublu, sâmbăta şi duminica. Turiştii n-au la dispoziţie nici toalete, singurele astfel de investiţii fiind ale Primăriei Tuzla, şi nici coşuri de gunoi decât sus, pe faleză. Afluxul de turişti din ultimii ani i-a făcut pe localnici să-şi dorească un câştig, astfel că la foarte multe proprietăţi se văd anunţuri de camere libere pentru închiriere.  

Click! Spune: În urmă cu 3 decenii, plaja Tuzla era în stăpânirea pescarilor şi a delfinilor, care înotau până aproape de mal. Primele case de vacanţă au început să apară pe faleză după 1990. Nu ofereau condiţii de lux, nici măcar apă şi lumină, însă erau tocmai bune pentru un refugiu de weekend. Între timp, cele mai multe au fost demolate. 

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net