Orban anunță noi măsuri. Cei care vin din Grecia sau Bulgaria nu vor mai fi izolați la domiciliu, din 15 iunie

Ultima actualizare:

    Noi măsuri de relaxare, anunțate de premierul Ludovic OrbanFoto: Captură Video
Noi măsuri de relaxare, anunțate de premierul Ludovic OrbanFoto: Captură Video

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, 11 iunie, în cadrul ședinței de Guvern, că din 15 iunie se va renunţa la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei. De asemenea, se deschid mall-urile, afterschool-urile şi casele de pariuri.

„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări.

Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. 

Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări", a explicat Ludovic Orban.

„Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire - Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european.

Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. (...)

De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat - sigur, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza evaluării care este făcută de INSP”, a mai spus Orban, potrivit Digi 24.

Se deschid mall-urile, afterschool-urile şi casele de pariuri

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi noile măsuri de relaxare valabile de la 15 iunie, printre care redeschiderea mall-urilor, afterschool-urilor, caselor de pariuri şi a piscinelor exterioare. Românii care se vor întoarce din anumite ţări nu vor mai fi obligaţi să intre în izolare la domiciliu. Vor fi permise grupuri de şase persoane, faţă de trei, în prezent.„CNSP propune reluarea activităţii economice în spaţii comerciale cu mai multe magazine, în mall-uri. Vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, restaurante, cafenele, locuri de servire a mesei în spaţii închise, cele de pe terase vor fi permise. Se va relua activitatea de tratament balnear, cu anumite condiţii stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin instituită pe perioada suspendării şcolilor care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul, beneficiind de plata a 75% din salariu.

Această formă de sprijin de pe perioada stării de urgenţă şi de alertă cât au fost suspendate cursurile va înceta. Foarte multe familii active vor fi în situaţia în care le va fi dificil pentru ca în perioada în care se duc la serviciu să găsească persoane care să aibă grijă de copil.

Permitem redeschiderea grădiniţelor, activităţilor de tip after-school care funcţionează pe perioada verii. Se va permite creşterea numărului de persoane de la trei la şase, inclusiv pentru activităţile sportive şi recreative din aer liber pentru o gamă largă de activităţi sportive şi recreative.

Se permite reluarea activităţii pentru jocurile de noroc, loteria, casele de pariuri. Se reia activitatea în piscine exterioare, nu şi în piscinele interioare. Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă. O vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă”, mai spus premierul Ludovic Orban.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net