Orașul Băicoi, subiect de glume. De unde vine numele?

Ultima actualizare:

    Numele orașului prahovean Băicoi este subiect de glume
Numele orașului prahovean Băicoi este subiect de glume

Băicoi, Găuricea, Dosu, Păcăleşti, Cuca Măcăii, Udaţi-Mânzu, Măciuca, Mădulari, Spermezeu, Buda, Fierbinţi sau Urlaţi. Sunt localități din România pe seama cărora s-au făcut bancuri și glume, mai mult sau mai puțin vulgare.

În încercarea de a traduce în engleză numele orașului Băicoi, românii au găsit că cel mai puțin vulgar ar fi ”Youball” (mingea ta). Denumirea acestei localități din județul Prahova se află pe lista localităţilor cu nume amuzante din România, alături de Găuricea, Dosu, Păcăleşti, Cuca Măcăii, Udaţi-Mânzu, Măciuca, Mădulari, Spermezeu, Buda, Fierbinţi sau Urlaţi, scrie adevarul.ro.

Localnicii s-au obişnuit să fie luaţi peste picior. Printre cele mai cunoscute bancuri legate de Băcoi este acela că localitatea este locul de naştere al celebrei expresii „Bună seara, prieteni!”, folosită de Cristi Minculescu de la Iris. Înainte, când urca pe scenă, artistul striga către publicul său, după model occidental: „Bună seara, Bucureşti!”, „Bună seara, Timişoara!”, „Bună seara, Sibiu!”. Până când Iris a avut concert la Băicoi.

Altă glumă este aceea că Băicoi se spune în franceză ”Băicoa”, după ce localitatea s-a înfrățit cu un oraș din Franța. Ion Iliescu ar fi ofertat oraşul Băicoi cu numele „Măidragă“, mai scrie adevarul.ro.

De fapt, numele micului oraş din Prahova are o origine destul de comună. Acesta ar deriva de la cuvântul „bai“, de la Baiu, un cioban coborât din Munţii Baiului, aflaţi mai la nord de Băicoi, şi probabil primul locuitor al satului, şi „koy“, care în cumană şi turcă înseamnă sat. Prin urmare, denumirea Băicoi poate avea semnificaţia „satul lui Baiu”, scrie adevarul.ro.

B.P. Hasdeu scrie, într-un dicţionar istoric al judeţului Prahova, că numele „Băicoi“ derivă de la numele de familie Baicu, foarte răspândit în vechime la români. Numele ar deriva din slavul „coii“, care înseamnă populaţie veche, şi „băieşti“, vechi exploratori de păcură din zonă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net