Ora de vară 2019. Cum ne afectează sănătatea această schimbare

Ultima actualizare:

    Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Trecem la ora de vară, dar mulți specialiști spun că această schimbare ne afectează sănătateaFOTO: adevarul.ro
Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Trecem la ora de vară, dar mulți specialiști spun că această schimbare ne afectează sănătateaFOTO: adevarul.ro

Pe 31 martie, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Trecem la ora de vară, dar mulți specialiști spun că această schimbare ne afectează sănătatea.

Se tot discută să se renunțe la trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, dar la Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) s-a votat luni, 4 martie,  ca abia în 2021să se renunțe la ora de vară.

Ora de vară 2019. Când se schimbă ceasul

Așadar, ca în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, adică pe 30/31 martie. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene.

Eurodeputata socialistă suedeză Marita Ulvskog, raportoare a textului votat luni,4 martie, a declarat, potrivit agenţiei EFE, că, renunţarea la schimbarea orei de vară şi de iarnă este ''prematură'' şi nu se bazează pe un studiu de impact corespunzător, ci doar pe o consultare publică ce a durat numai 8 săptămâni. La această consultare au participat 4,6 milioane de cetăţeni din statele membre ale UE, 84% dintre ei pronunţându-se pentru eliminarea schimbării orei.

Cum este afectată sănătatea de schimbarea orei de vară

Sunt multe voci care spun că trecerea la ora de vară sau la ora de iarnă poate afecta sănătatea psihică, până în momentul acomodării. Şi este cu atât grav cu cât această problemă se petrece de două ori pe an. Însă, studiile făcute până acum nu au fost convingătoare.

Printre schimbările ce pot surveni la oganismul odată cu schimbarea orei sunt:

Afectarea ceasului biologic, de aceea trebuie să dormi mai puţin. Aceasta apare din cauză că se întunecă mai târziu şi răsare soarele mai repede.

Dereglări hormonale: scăderea vigilenţei, oboseala accentuată, afectarea sănătaţii mintale, starea de anxietate şi debusolare.

Studiile au arătat că, odată cu schimbarea orei, se pot produce mai multe accidente rutiere din cauza senzaţiei de oboseală care poate suveni pe pacursul zilei.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Cine va fi afectat de ora de vară 2019

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că  dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Sfaturi pentru perioada de tranziție la ora de vară

Atunci când suntem obosiți, eficiența, concentrarea și starea generală de bine au de suferit. Există câteva modalități de a ușura perioada de tranziție la ora de vară.

Setează alarma de trezire mai devreme decât de obicei în zilele de vineri și sâmbătă de dinainte de schimbarea orei. Va fi mai ușor să te trezești în prima luni de după trecerea la ora de vară.

Mănâncă un mic dejun sănătos la prima oră, mâncarea are rolul de a-ți anunța corpul că începe o noua zi.

Mergi la plimbare pentru că lumina și mai ales soarele îți ajustează ceasul intern.

Culcă-ți copilul cu 10 minute mai devreme în săptămâna de dinaintea trecerii la ora de vară.

Sursa: csid.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net