Ora de iarnă 2020. Când se dau ceasurile înapoi si cum ne afectează această schimbare

ceas-desteptator.jpg

Ceas desteptator pe masa
Anul acesta ar putea fi ultimul an când mai schimbăm ora de iarnă
Citeste tot despre: 

Ora de iarnă 2020. Anul acesta s-ar putea să fie ultimul an când mai trecem la ora de iarnă. Însă, până ce autoritățile vor lua o decizie finală în acest sens, trebuie să știi că ora 04.00 va deveni ora 03.00 în noaptea de 24 spre 25 octombrie.

Ora de iarnă 2020. Când se dau ceasurile înapoi 

România trece la ora de iarnă - ora inițială - în ultimul weekend al lunii octombrie. Astfel,anul acesta, în noaptea de 24 spre 25 octombrie vom da ceasurile înapoi cu o oră și, potrivit noului fus orar, vom dormi mai mult. Această schimbare afectează însă organismul uman, iar unele persoane se resimt: prezintă dureri de cap, oboseală, lipsă de concentrare, de atenție și au o stare generală proastă. Un motiv pentru care în anul 2018 Comitetului de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene a propus ca schimbarea sezonieră a orei să nu se mai facă, începând cu anul 2021. Decizia finală aparține însă fiecărui stat în parte.

Decizia de renunțare la ora de iarnă aparține fiecărui stat membru UE

Comitetului de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene a propus ca schimbarea sezonieră a orei să nu se mai facă începând cu anul 2021, însă decizia aparține fiecărui stat membru. Astfel, fiecare țară va trebui să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau trece în continuare la cea de iarnă. Prin urmare, țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba pentru ultima dată ceasul în ultima duminică din martie a anului 2021. De asemenea, statele membre UE care preferă ora de iarnă vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie a anului viitor. Comisia Europeană urmează să analizeze fiecare decizie în parte.

Propunerile sunt analizate de Comisia Europeană 

Comisia Europeană va analiza propunerile de fus orar ale statelor membre pentru a proteja piața unică. În acest sens, ţările UE vor trebui să comunice între ele toate modificările pe care le fac şi să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu împiedică buna desfășurare a pieţei interne.

În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe această temă și a primit 4,6 milione de răspunsuri. Mai precis, 84% au răspuns în favoarea renunțării la modificarea semestrială a orei iar 16% au răspuns în favoarea păstrării sistemului de schimbare sezonieră a orei. În prezent ţările UE trec la ora de vară în ultima duminică din martie şi revin la ora standard în ultima duminică din octombrie.

Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Schimbarea orei sezoniere poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap.

De ce a fost adoptată ora de vară și unde s-a aplicat pentru prima oară

Dacă nu știai, află că, de fapt, ora „legală” sau cea inițială este cea de iarnă. Trecerea la ora de vară s-a făcut strict din considerente economice pentru că aveam nevoie să profităm la maximum de pe urma zilelor mai lungi din timpul primăverii și verii. Această măsură a fost pentru prima dată adusă în discuție și pusă în aplicare la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Noua Zeelandă și a avut drept scop eficientizarea orelor de lucru, pentru a beneficia din plin de lumina zilei pe timpul verii și pentru economisirea energiei electrice. În zilele nopastre aceste rațiuni au rămas în parte valabile, iar ora de vară a fost adoptată de o sută de țări din lumea întreagă.Schimbarea însă nu se face niciodată simultan, din cauza diferențelor impuse de fusul orar. 

România a trecut la ora de vară în anul 1923

În România, trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1932 și a fost suspendată în perioada 1943 – 1979. În acest din urmă an, Nicolae Ceaușescu a decis revenirea la schimbarea orei în special din rațiuni de economie și eficientizare a orelor de muncă și așa a rămas până în prezent. 

Ora de iarnă 2020. Cum ne afectează schimbarea

Medicii din întreaga lume au tras un semnal de alarmă asupra efectelor negative care se observă odată cu schimbarea orei. Bioritmul uman este cu totul dat peste cap, iar unele persoane mai sensibile se obișnuiesc mai greu cu noul program, fie că vorbim despre trecerea de la ora de vară la cea de iarnă sau invers. Suntem mai obosiți, apatici, anxioși, ne lipsește puterea de concentrare, ne este afectată atenția - mai ales atenția distributivă - suntem mai stresați și - la modul general vorbind - extrem de bulversați. Unele persoane nu resimt nici un efec negativ, în timp ce alții au nevoie de câteva zile bune pentru a se obișnui cu noul ritm. Motiv pentru care România s-ar putea să renunțe la trecerea la ora de iarnă începând cu anul viitor. 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1