Operele lui Brâncuşi, năpădite de muşchi. Creaţiile de patrimoniu mondial nu sunt îngrijite

Ultima actualizare:

    Mai multe lucrări din Ansamblul Cultural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu sunt murdare. Au fost năpădite de mușchi pentru că nu au fost spălate de peste 5 aniFOTO: adevarul.ro
Mai multe lucrări din Ansamblul Cultural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu sunt murdare. Au fost năpădite de mușchi pentru că nu au fost spălate de peste 5 aniFOTO: adevarul.ro

Mai multe scaune şi bănci realizate de marele sculptor Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu s-au înverzit pentru că au fost năpădite de muşchi, scrie adevarul.ro. Autoritățile spun că se lucrează la întocmirea unei strategii pentru întreţinerea operelor lui Brâncuşi.

Trist. Mai multe lucrări din Ansamblul Cultural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu par murdare. Au fost năpădite de mușchi, scrie adevarul.ro.


    Scaunele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu nu au fost spălate de peste 5 aniFOTO: adevarul.ro
Scaunele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu nu au fost spălate de peste 5 aniFOTO: adevarul.ro

Lucrările de artă fac parte din parte din Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, alături de Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana „fără de Sfârşit“. Fenomenul a apărut pentru că lucrările realizate din travertin nu au fost curăţate şi biocidate, tratament care trebuie să se aplice în mod regulat pentru a împiedica dezvoltarea muşchilor, scrie adevarul.ro.

Sculptorul Paul Popescu a lucrat în două rânduri la restaurarea monumentelor lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. Acesta a spus, pentru ziarul ”Adevărul”, că operele din piatră trebuie tratate anual cu o substanţă care opreşte dezvoltarea.

”Este un fenomen firesc şi natural, care este cunoscut ca un atac biologic. Această problemă putea fi evitată dacă se urmărea acel grafic de monitorizare şi întreţinere al operelor din piatră. Recomandările făcute în urma încheierii restaurării din urmă cu 15 ani prevedeau tratamente anuale sau chiar dpuă pe an înaintea perioadei umede şi calde. Există la Târgu Jiu un celebru Consiliu Ştiinţific care are în componenţă specialişti şi restauratori, care iată că îşi dovedeşte «eficienţa». Tratamentul constă într-o spălare «tandră» cu apă demineralizată, după care se aplică acest tratament, după care se revine tot cu apă, după câteva zile pentru a înlătura resturile de spori, licheni sau muşchi. Este o operaţiune relativ simplă. Nu costă mult. Probabil că suma maximă este de 10.000-15.000 de lei“, a spus sculptorul  Paul Popescu, citat de adevarul.ro. Artistul susţine că un tratament nu s-a mai făcut de aproximativ cinci ani.

Operele lui Brâncuși nu au mai fost spălate

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare „Constantin Brâncuşi“, care administrează operele din piatră, a precizat că se lucrează la întocmirea unei strategii pentru întreţinerea operelor lui Brâncuşi, scrie adevarul.ro

”Este încheiat un protocol de lucru cu Institutul Naţional de Cercetări în Optoelectronică, la sugestia făcută de Ministerul Culturii. Am început o cercetare care se întinde până în anul 2019, care ne pune în faţă un tablou complet a ceea ce se întâmplă până în 2019 la operele din piatră şi la Coloană. În acest moment suntem în procedură de lucru, care se finalizează prin rapoarte finale, care vor fi puse la dispoziţia unei comisii pluridisciplinare care urmează ca în următoarele şase luni să întocmească o strategie de întreţinere, conservare şi urmărire în timp a ansamblului brâncuşian“, scrie adevarul.ro.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net