O elevă olimpică din Constanța a fost admisă la Oxford, dar nu are bani pentru taxele școlare. Cum poate fi ajutată să-și urmeze visul

Ultima actualizare:

    Antonia Pănescu a fost admisă la Oxford să studieze BiochimiaFoto: arhivă personală
Antonia Pănescu a fost admisă la Oxford să studieze BiochimiaFoto: arhivă personală

Antonia Pănescu, o elevă de clasa a XII-a, a primit vestea vieții ei: a fost admisă la Universitatea Oxford, una dintre cele mai reputate unități de învățământ din lume, pentru a studia Biochimia. Din păcate, taxele școlare ajung la 37.500 de lire sterline, bani pe care ea și familia ei nu îi au.

De-a lungul anilor școlari a participat la nenumărate Olimpiade și s-a calificat în etapa națională de 14 ori. Din 2020, Antonia Pănescu le oferă îndrumare colegilor care au nevoie de meditații la chimie sau biologie, pe platforma TeachU.ro, totul în mod gratuit. “Am ales aceste două discipline întrucât, în ultimii doi ani de liceu, am realizat că pasiunea mea adevărată se află în biochimie, o îmbinare elegantă a celor două științe, responsabilă pentru înțelegerea funcționării organismelor la scară moleculară. Întrucât organizarea olimpiadelor a fost compromisă de răspândirea virusului Covid-19, m-am decis să tratez aplicația mea la Oxford drept o ultimă competiție în cariera mea de licean, una puțin diferită, cu două probe orale, interviurile, și pentru care a trebuit să mă familiarizez cu o materie cu totul diferită față de cea prezentată în România. Pregătirea propriu-zisă pentru interviu am început-o cu aproape două săptămâni înaintea acestuia, când am primit mail-ul de invitație de la două colegii: Magdalen, cel la care aplicasem, și Lady Margaret Hall”, a povestit eleva, într-o scrisoare deschisă ce a fost publicată pe blogul printesaurbana.ro.

O elevă din Constanța, admisă la Oxford să studieze Biochimia

“În acest timp, am parcurs întregul material de nivel A-Levels din UK pentru disciplinele Chimie și Biologie, am citit articole privind cercetările actuale în domeniu, și am recapitulat conceptele învățate în vară, când urmasem un curs online de Biochimie de la Harvard. Anii de muncă grea pentru Olimpiade mă pregătiseră pentru această provocare, întrucât îmi clădisem fundația necesară pentru a putea aprofunda în detaliu domeniul, informațiile acumulate ajutându-mă să înțeleg logic conceptele de nivel de facultate, din care am fost intervievată.

Am reușit, astfel, să fiu acceptată la universitatea la care visasem încă de când am auzit de existența ei. Și acum? Am muncit din greu, m-am dedicat, am făcut sacrificii, iar rezultatul a venit, conform poveței. Însă aici se oprește călătoria mea?”, a mai adăugat Antonia, determinată să fac tot ce este omenește posibil pentru a strânge suma necesară pentru a urma cursurile Oxford.

Brexitul a schimbat regulile pentru cetățenii din UE

În urma Brexitului, regulile pentru admiterea cetățenilor din UE la unități de învățământ s-au schimbat, așa că, dacă până acum taxa la Oxford era de 9.000 de lire pe an, Antonia este nevoită să plăteasca 37.500 de lire sterline pentru un an școlar, ceea ce duce costurile totale pentru facultate, master și traiul în Marea Britanie la fabuloasa sumă de 200.000 de lire sterline.

Împreună cu părinții ei, eleva a încercat fel și fel de soluții, de la apelarea la fundații educaționale, până la împrumutul de la bancă, însă suma de care mai are nevoie este încă mare și trebuie strânsă până la 25 iunie, când este termenul limită de a trimite în Marea Britanie dovada că poate acoperi taxele educaționale.

Cum o puteți ajuta pe Antonia Pănescu

Pentru a o putea ajuta pe Antonia Pănescu să-și urmeze visul, aveți la dispoziție următoarea variantă:

- Revolut: RO83 BREL 0005 5046 5137 0100, Antonia-Florina Pănescu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net