Nu te înțelegi cu banca privind amânarea ratelor? Uite unde ceri ajutor!

Ultima actualizare:

    Mulți români nu-și mai pot plăti ratele bancare în această perioadăfoto: Shutterstock
Mulți români nu-și mai pot plăti ratele bancare în această perioadăfoto: Shutterstock

Guvernul a dat o gură de oxigen românilor care au credite și le-a permis să-și amâne ratele pe o perioadă de până la 9 luni, conform OUG 37/2020. Clienții nemulțumiți de modul în care decurge relația cu banca în ceea ce privește procedura de amânare a ratelor au de acum posibilitatea de a transmite online, pe platforma inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, o solicitare în acest sens.

Pașii de urmat ca să-ți amâni ratele prin Ministerul Finanțelor, conform site-ului finzoom.ro:

1. Intrați pe platforma aici.gov.ro2. Din categoria de proceduri selectați opțiunea "Formular sesizări pentru OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentu creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori".3. În câmpul "Căutați instituția dorită" trebuie să selectați Ministerul Finanțelor Publice deoarece sesizările aici vor ajunge și să apăsăți butonul "Continuă"4. Se va deschide o pagină care conține un formular unde trebuie să completați anumite date în funcție de statut (persoană fizică sau juridică).

Pentru persoane fizice aveți de completat:

- Date de identificare (prenume, nume, CNP, Județ/Sector, Adresa de email, număr de telefon)- Datele instituției de credit, aveți de ales tipul instituției de credit (banca sau IFN), pentru care vreți să faceți solicitarea/plângerea și să alegeți denumirea creditorului- Motivația instituției de credit- Observații

5. După completarea tuturor câmpurilor solicitate și după ce va dați acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, trebuie să apăsăți butonul "Trimite sesizare".

Băncile au și propriile variante de a-și ajuta clienții

Pe lângă opțiunea oferită de OUG 37, băncile mai au și propriile variante de a-și ajuta clienții. De exemplu, BCR anunță că pentru creditul de nevoi personale, se poate aplica și pentru varianta băncii, ce amână la plata ratele timp de 3 luni, cu prelungirea duratei creditului cu 3 luni și eșalonarea sumelor datorate pe restul perioadei de creditare. În cazul acestei soluții, dobânda pentru perioada amânării la plata se calculează conform contractului de credit și se împarte pe restul duratei creditului, fără a fi capitalizată, informeaza un comunicat al băncii.

La Raiffeisen Bank se acordă tot o ”păsuire” de 3 luni a ratelor cu mutarea lor la sfârșitul perioadei de creditare. Până în acest moment, peste 25.000 de credite au fost amânate de Raiffeisen Bank, prin soluția oferită de banca, iar până la 13 mai, se poate solicită amânarea ratelor cu până la 9 luni, prin soluția oferită de OUG 37/2020.

Nu uitați că cererile de amânare a ratelor conform ordonanței guvernului se pot depune în termen de 45 de zile de la dată intrării în vigoare a OUG 37/2020, respectiv până la 13 mai 2020, inclusiv.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net