Nu cumpăra haotic! Iată ce trebuie să pui în coș dacă faci stocuri pentru izolarea la domiciliu

Ultima actualizare:

    Cori Grămescu, nutriționist și life coachfoto: arhiva personală
Cori Grămescu, nutriționist și life coachfoto: arhiva personală

Ne grăbim să ne facem provizii și golim rafturile magazinelor, dar cumpărăm din păcate doar ce mai rămâne și aceasta nu este o soluție care să ne scoată din impas în contextul amenințării cu Covid-19, care a dus România pe lista îmbolnăvirilor. Nutriționistul și life coach-ul Cori Grămescu te învață cum să faci aprovizionarea în perioada aceasta de izolare la domiciliu dacă vrei să mănânci totuși sănătos și ce anume mai exact să pui pe lista ta pentru a face față în primul rând stresului creat, dar și a-ți asigura necesarul de vitamine.

Vom începe cu o primă oprire la rafurul cu paste. Aici, cele integrale, de năut și de linte sunt variante ideale. Orezul brun, porumbul dulce, conservele de soia, năutul, lintea, fava (un fel de mazăre galbenă), chia, hrișca, fulgi de ovăz, quinoa și psyllium pot completa coșul nostru. Adăugăm, pâinea necoaptă, congelată, pentru că vom avea nevoie de ea mai târziu. Cartofii dulci și cei normali, da și ceapa sunt alte opțiuni pe care nu trebuie să le uităm.

Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente

“Carbohidrații sunt foarte importanți pentru că țin de foame, dar în această perioadă în care suntem mai curând statici, ei nu trebuie să depășească 40% din caloriile noastre. Asta dacă nu cumva vrem să ieșim din criza Covid-19 și deprimați, și cu kilograme în plus! Porția de pâine/orez/paste la o masă de dimineață sau prânz nu ar trebui să depășească 50 de gr., deci nu ai nevoie de kilograme întregi de orez și paste. În esență, nu țin nici de foame și nici nu îți dau cine știe ce energie”, a punctat nutriționistul pe pagina personală de Facebook.

Mergem mai departe cu cele necesare și ajungem la conserve de roșii, zacuscă și diferite legume. Alegem legume proaspete pentru cel mult o săptămână, pentru că nu rezistă mai mult în frigider, și fructe. Nu uităm nici de cele congelate!

“Legumele și fructele sunt carbohidrați cu absorbție lentă și trebuie să reprezinte cantitatea majoritară de mâncare pe care o consumăm. Pe lângă carbohidrații simpli, cei complecși ne ajută să avem energie, o digestie sănătoasă și un sistem imunitar puternic.

Cori Grămescu: „Grăsimile trebuie să acopere 25% din caloriile noastre zilnice!”

Astfel, avem nevoie de vreo 200 de gr. de legume la o masă, deci aici ar trebui să fie grosul cumpărăturilor noastre”, completează nutriționista.

Nucile, semințele crude, untul, untura, uleiul (aproximativ 20-30 de gr. de nuci și 10-15 ml. de ulei este porția de grăsimi).

Grăsimile sunt foarte importante în corpul nostru, așa că trebuie să acopere cam 25% din caloriile noastre zilnice și este important să consumăm cu precădere grăsimi vegetale neprocesate, pe care le identificăm în nuci, avocado, și grăsimi sănătoase, cum sunt cele din peștele gras sau din untul bio clarifiat.

Lista de cumpărături este completată apoi de ouă, carne de vită, de porc, de pui, conserve de pește, pește congelat, lactate după preferință.

În ultimele zile, a cam bătut vântul pe la rafturile magazinelor de cartier
În ultimele zile, a cam bătut vântul pe la rafturile magazinelor de cartier

Proteinele sunt esențiale pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Ele trebuie să acopere 25-35% din caloriile noastre și trebuie să vină și din surse vegetale, nu doar cele animale (năut, linte, fava, soia).

“Asigură-te că mănânci măcar 100 g de carne/pește la o masă și proteine vegetale în completare, pentru o masă sănătoasă și îndestulătoare”, subliniază nutriționista.

Hidratarea este și ea foarte importantă. Așadar, un filtru de apă este o soluție eficientă pentru noi toți.

Avem și o listă cu alimente “permise”, adică acelea pentru diverse pofte. Acestea sunt ciocolata, alcoolul, dulceața, prăjiturile, în cantitate moderată, adică o dată pe săptămâna e chiar recomandat să îți oferi un răsfăț, mai ales în perioadele acestea grele.

“50-100 de gr. pe săptămâna e mai mult decât suficient pentru acoperirea poftelor. Alcoolul nu ar trebui să depășească 2-3 pahare pe săptămâna. Chiar dacă aparent te ajută să te relaxezi, în realitate, accentuează anxietatea și, pe fondul unei stări generale proaste, poate da dependentă sau poate agrava stările emoționale negative”, mai spune Cori Grămescu.

"Încearcă atât cât poți să gătești. Nu face risipă de alimente și cumpără responsabil produse alimentare!", este sfatul specialistei.

Citește și:

Cori Grămescu e foc şi pară: «Fac alergie la toată lumea asta care...»

Cori Grămescu, antrenoarea de fitness, o dă pe friptură, drob și stufat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net