Noul „semafor” de funcționare a școlii, din 8 februarie. Ce se întâmplă în fiecare scenariu

semafor.jpg

semafor care arată culoarea verde
Din 8 februarie, semaforul „va arăta verde” pentru majoritatea școlilor din România
Foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Majoritatea școlilor din România se vor redeschide din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Se va păstra sistemul descentralizat, care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate, dar „semaforul” celor trei scenarii va avea reguli noi.

Veste bună pentru copii, părinți și profesori. Se va reveni pe băncile școlii, diferit de la localitate la localitate, în funcție de cele trei scenarii: roșu, galben și verde. Totuși, culorile vor avea, din 8 februarie, o semnificație puțin diferită.

Se renunță de tot la sistemul hibrid

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că se renunță total la sistemul hibrid din scenariul galben, în care jumătate dintre elevii unei clase învățau acasă și jumătate la școală: „Sistemul hibrid dispare complet. Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient”, a spus ministrul. Iată ce reprezintă acum culorile „semaforului”!

elevi-clasa-shutter.jpg

elevi care intră în clasă
Toate sondajele au arătat că elevii își doresc să revină în bănci
  • Scenariul verde: localitățile au o rată de infectare de până la 1/1.000 de locuitori - toți elevii merg fizic la școală.
  • Scenariul galben: rata de infectare e între 1 și 3 la mia de locuitori – merg la școală copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din ani terminali (clasele a VIII-a și a XII-a). Toți ceilalți – online.
  • Scenariul roșu: rata de infectare e de peste 3 la mie – noutatea este că vor merge în continuare în instituțiile de învățământ copii de grădiniță și cei din ciclul primar. Restul, stau acasă. „La început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare”, a spus Iohannis, citat de edupedu.ro.
  • Scenariul 100% online: atunci când rata de infectare depășește 6 la mie. Localitatea se carantinează și absolut toți copiii stau acasă, școlile se închid și se revine la online.

Șeful statului a precizat joi seara că o decizie finală va fi luată la 2 februarie, iar școlile se deschid doar în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut în ultimele săptămâni. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul