Noua lege a pensiilor. Când te poţi pensiona în funcţie de anul naşterii

pensionari-legea_pensiilor.jpg

pensionari-legea pensiilor-punct de pensie
Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie
FOTO: Click!

Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Cum crește punctul de pensie.

Noua lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial, stabileşte gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie.

Când te poţi pensiona în funcţie de anul naşterii

„Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, scrie adevarul.ro.

Anexa nr. 5 VÂRSTE STANDARD... by on Scribd

 

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

”Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5”, scrie adevarul.ro.

Noua lege a pensiilor. Cum crește punctul de pensie

Legea, în integralitatea ei, se aplică din data de 1 septembrie 2021, până atunci aplicându-se anual doar creşterea punctului de pensie.

Valorile punctului de pensie sunt următoarele:  

a)la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;  

b)la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;  

c)la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei.

Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Citește și

Mulți pensionari trăiesc la limita decenței. «Nişte mincinoşi. N-am văzut nici un ban în plus la pensie»

Uite când poți să cumulezi pensia cu salariul!

Loading...
 
 

Citește și

  • Persoană care ține în mână bani evantai. Vârsta de pensionare la femei s-a modificat

    Românii ies la pensie mult prea devreme. La această concluzie au ajuns guvernanţii, care au găsit o modalitate ca să ne ţină mai mult în câmpul muncii. Vârsta de pensionare la femei va creşte cu doi ani, astfel că cele născute în Ian 1971 îşi vor vedea liniştite de bătrâneţe abia la 65 de ani. Egalitate între bărbaţi şi femei.

  • Unul dintre amendamentele votate miercuri în Camera Deputaţilor şi trimise spre promulgare preşedintelui României priveşte recalcularea din oficiu a aproximativ 100.000 de pensii, de care beneficiază persoane care s-au pensionat în perioada 1990 – 2011.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1