Norul de praf saharian a ajuns în România. Care sunt primele zone afectate

Ultima actualizare:

    Praful saharian a acoperit maşinile oamenilorfoto: Click!
Praful saharian a acoperit maşinile oamenilorfoto: Click!

Norul de praf saharian a intrat deja în România. Meteorologii au spus că fenomenul afectează mai ales în oraşele din vestul şi centrul ţării. Însă nu a scăpat nici Capitala. Azi dimineaţă, şoferii bucureşteni au descoperit că maşinile le erau acoperite de un strat consistent de praf roşiatic.

Cu toate că se auzise că Bucureştiul va fi ferit de norul de praf saharian, locuitorii Capitalei au descoperit că au fost şi ei vizaţi de acest fenomen. Astfel, cei care şi-au spălat maşinile au constatat că au plătit degeaba. Mai rău a fost pentru gospodine care au muncit weekend-ul trecut să spele geamuri, covoare şi perdele. Tot ce era afară a fost colorat de praful venit din Sahara. Oamenii s-au speriat, mai ales că au auzit că praful poate fi periculos pentru sănătate.

Şi sătmărenii s-au trezit în această dimineaţă cu mașinile acoperite de o peliculă subțire de praf de culoare roșiatică. Meteorologii au avertizat că până la final de săptămână, în special în zona de vest a țării, se va afla sub influența unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană.

Clujenii au avut şi ei parte de fenomenul prafului deşertic. Potrivit Radio Cluj, maşinile oamenilor au fost acoperite cu un strat de particule roşiatice.

Norul de praf saharian a ajuns deja şi în Caraş-Severin. Potrivit  Banat FM, în această dimineață cărășenii și-au găsit mașinile pictate cu puncte ca de pojar.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis, marţi, că până pe  28 aprilie, circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, centrul şi estul Europei. În această perioadă, va ploua temporar în regiunile de la sud şi vest de ţara noastră, iar ploile vor determina depunerea prafului, astfel încât concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Specialiștii spun că particulele de praf se vor aşterne peste tot. Concentraţia, însă, nu ar trebui să pună mari probleme de sănătate.

Praful saharian vine din zona Africii după ce acolo au fost mai multe furtuni de nisip, denumite şi diavolii de nisip. A intrat în Europa prin Sud-vestul continentului astfel, cele mai afectate ţări sunt Marea Britanie, Franţa, Grecia şi Elveţia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net