Noi propuneri de relaxare de la 1 iunie. Fără mască în aer liber! Despre evenimente private și deschiderea piscinelor

Ultima actualizare:

    De la 1 iunie revenim, încet, dar sigur, la viața de dinainte de pandemie
De la 1 iunie revenim, încet, dar sigur, la viața de dinainte de pandemie

Noi propuneri de relaxare de la 1 iunie au fost anunțate luni de Ministerul Economiei, iar printre acestea se numără eliminarea măștii de protecție în zonele unde gradul de imunizare este mai mare de 50%, dar și deschiderea piscinelor interioare.

Printre noile măsuri propuse se numără:

  • Redeschiderea piscinelor interioare pentru turiștii hotelurilor care dețin baze de tratament și centre wellness, cu respectarea măsurilor de distanțare în apă.
  • Redeschiderea barurilor și restaurantelor prin eliminarea limitării de 30%, respectiv 50% privind capacitatea de servire și înlocuirea cu mijloace de distanțare reglementate.
  • Redeschiderea de evenimente mai mari de 20 de persoane cum ar fi nunți, botezuri sau petreceri private pentru persoanele vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de COVID-19.
  • Masca ar putea să nu mai fie obligatorie în aer liber în zonele în care gradul de imunizare este mai mare de 50%.
  • Restricțiile de deplasare pe timpul nopții ar putea fi eliminate. 
  • La 70% grad de vaccinare, obligația de a purta mască în spațiile publice ar ptea fi de asemenea, eliminată.

Florin Cîțu: „Persoanele vaccinate ar trebui să aibă o viață normală”

Relaxarea restricțiilor se va face gradual și în funcție de rata de vaccinare, a declarat luni premierul Florin Cîțu, într-o declarație de presă. El a precizat că, din punctul său de vedere, „persoanele care s-au vaccinat și nu mai prezintă un risc în societate ar trebui să beneficieze de o viață normală”. Întrebat dacă se va renunța la purtarea măștii în localitățile unde rata de vaccinare trece de 50%, șeful Guvernului a nu a oferit un răspuns concret, declarând că, deocamdată, nu are informații cu privire la acest aspect. Însă, toate propunerile vor fi atent analizate și este posibilă orice decizie.  „Nu există nicio coincidenţă că avem o rată a infecărilor în scădere, semnificativ, în acelaşi timp în care vedem şi o creştere a ratei de vaccinare. Ele merg mână în mână. Este nu doar o corelaţie, este şi o relaţie de cauzalitate de la vaccinare către rata de infectare în scădere", a susţinut Cîțu.

Măsuri de relaxare de la 1 iunie

Există câteva măsuri de relaxare propuse deja și care, mai mult ca sigur vor fi implementate.  

Deschiderea restaurantelor

Autoritățile  propun deschiderea restaurantelor la capacitate maximă, de sută la sută, dacă personalul și clienții vor fi vaccinați cu ambele doze. Se vor deschide inclusiv sălile care găzduiesc evenimente private precum nunți sau botezuri. În cazul în care  personalul și clienții nu sunt vaccinați, atunci se va propune deschiderea la capacitatea de 70 la sută.

Deschiderea stadioanelor 

Evenimentele sportive se vor organiza cu participarea publicului, iar stadioanele și sălile de sport unde se organizează competiții vor funcționa la capacitate maximă. Însă, de acest lucru vor beneficia doar persoanele vaccinate cu ambele doze.  

Renunțarea la masca de protecție 

Printre propuneri se numără și renunțarea la masca de protecție la munte și pe plajă, cu respectarea distanțării sociale. Foarte posibil este ca de la 1 august să putem renunța la mască și în spațiile deschise și neaglomerate, a declarat acum câteva zile Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, la TVR 1. Se pare că această decizie ar putea fi luată mult mai devreme în zonele cu imunizare de peste 50%

 „Depinde unde renunțăm la mască. Încurajez și eu renunțarea la mască în anumite condiții: în afara spațiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate. Pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil”, spunea recent ministrul Sănătății la postul public de televiziune. De asemenea, există și propunerea ca angajații de la stat și privat, vaccinați cu ambele doze, să nu mai fi obligați să poarte mască la serviciu.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net