Nelu Tătaru, despre Legea carantinei: asimptomaticii vor fi internați și evaluați în maximum 48 de ore

nelu-tataru-masca-de-protectie.jpg

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu mască de protecție
Nelu Tătaru a anunțat încă de luni că prelungirea stării de alertă este iminentă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat după discuțiile de la Senat că asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluția lor.

Ministrul Sănătății a precizat că legea arată diferit decât forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. Totodată, el a spus că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus vor rămâne în grija rudelor de până la gradul patru. Mai mult, ministrul a spus că „vom avea stare de alertă cât va fi nevoie”.

Nelu Tătaru, despre Legea carantinei

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, 14 iulie, după ședința Comisiei Juridice.

Ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.

El a explicat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru. Întrebat ce se întâmplă cu persoanele după ce au făcut testul și până la aflarea rezultatului, Nelu Tătaru a spus că „stau în izolare până obțin rezultatul”, potrivit Digi 24.

„DSP va da și actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămâne internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune și recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el. Cu privire la bunurile persoanelor infectate, toate lucrurile vor fi dezinfectate și vor fi predate la externare.

Ministrul Sănătății: „Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie” 

„Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranță pentru cetățenii României, în condițiile în care vedeți o creștere”, a subliniat el.

Întrebat dacă se por organiza alegeri dacă va fi stare de alertă și în septembrie, ministrul a spus că „cu precauții se pot organiza și alegeri. Dacă deschidem școlile, putem organiza și alegeri”.

Loading...