Nelu Tătaru, despre al doilea val de epidemie: «Va fi diferit, trebuie să fim pregătiţi pentru orice»

nelu-tataru.jpg

Ce spune ministrul Sănătății despre cel de-al doilea val de pandemie

Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a declarat în cadrul unei emisiuni tv faptul că un eventual al doilea val epidemiei de coronavirus nu va avea aceeaşi intensitate ca primul. Totodată, el a subliniat că trebuie luate măsurile de pregătire necesare, inclusiv vaccinarea antigripală şi antipneumococică a categoriilor vulnerabile de vârstă.

Nelu Tătaru a fost întrebat dacă românii trebuie să se aştepte ca în toamnă să fie introduse noi măsuri de restricţie, ministrul a declarat că autorităţile trebuie să fie pregătite, dar a estimat că al doilea val va fi diferit.

„Acest studiu (de seroprevalenţă la nivel naţional n.red) ne va spune (cu privire la valul doi n. red). În general, o pandemie, din experienţa noastră, merge tot timpul cu un an - doi de epidemii sezoniere. În acest moment noi nu avem un vaccin, ca să putem preveni un val doi. Nu putem decât să limităm. (...) Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Noi o să luăm anumite măsuri mai ales pentru grupele de risc, în care să avem o vaccinare antigripală, vaccinare antipneumococică, pentru cei care sunt cu boli pulmonare cronice, tocmai pentru a preveni posibile cazuri grave într-un eventual val doi”, a spus Tătaru la digi24.

Ce spune ministrul Sănătății despre cel de-al doilea val al pandemiei

„Avem aceeaşi medicaţie off-label, avem aceeaşi lipsă a unui vaccin, dar ştim cu cine luptăm în acest moment. Suntem psihic mai pregătiţi. O să trebuiască să avem grijă să avem depozitele pline cu tot ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, echipamente. Să avem o capacitate de testare suficientă, dar să nu credem că sistemul medical s-a schimbat după o pandemie”, a spus el.

El a estimat că în condiţiile în care populaţia va respecta măsurile de precauţie, spre sfârşitul lui iulie - începutul lui august, se va ajunge la o viaţă „cvasi-normală”.

„Evalurea primei etape ne-a arătat că, respectând nişte precauţii, putem veni cu alte etape de relaxare. Dacă mergem în continuare în acest ritm, ne putem gândi pe 15 iunie la a treia etapă de relaxare. Dacă evoluţia ne permite, iar respectarea acestor precauţii şi recomandări este o prioritate a populaţiei, ne gândim că spre sfârşitul lui iulie, începutul lui august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală”, a mai declarat ministrul.

Loading...

Citește și

  • Nelu Tătaru

    Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, crede că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie, ci recomandată, ca în cazul vaccinului antigripal. El spune că având în vedere că primele seruri ar putea ajunge pe piață abia după un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei, iar atunci nu ”vom mai fi atât de acerbi să îl credem obligatoriu”.

  • Ministrul Sănătății recunoaște că a fost și el la ziua premierului Ludovic Orban, însă doar în trecere. Întrebarea i-a fost adresată la postul național de televiziune, în contextul scandalului iscat de o fotografie făcută cu această ocazie, în care îl arăta pe premier fără mască, fumând și înconjurat de câțiva membri ai guvernului.