A murit fiul lui Constantin Brâncuși! Românii au aflat abia după două săptămâni

Ultima actualizare:

    John Moore avea 82 de aniFoto: janeadamsart.com
John Moore avea 82 de aniFoto: janeadamsart.com

Fiul nelegitim al sculptorului român Constantin Brâncuși a murit pe 11 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, în Paris. Veste morții lui John Moore a ajuns în România abia după două săptămâni.

Vineri, deputatul PSD Ionuț Vulpesacu a postat pe Facebook un mesaj despre decesul lui John Moore:

„Am scris des în ultima vreme despre faptul că toată campania mediatică în jurul Cumințeniei Pământului, felul în care a fost manipulată, iar imaginea lui Brâncuși folosită pentru promovarea unor personaje altminteri ”apolitice” și foarte ”civice”, au făcut un mare rău receptării artistului și relațiilor lui cu spațiul public. Realitatea ne confirmă mai repede decât aș fi vrut: nu cred că sunt mulți români care au aflat că John Constantin Brâncuși Moore, fiul lui Constantin Brâncuși, a decedat pe 11 noiembrie, adică în urmă cu două săptămâni, la vîrsta de 82 de ani, la Paris.

Demagogia Guvernului aflat față în față cu opera lui Constantin Brâncuși “Cumințenia Pământului” a făcut, printre altele, ca nimeni să nu fi fost impresionat de această știre. Nici moștenitorii operei lui, care tocmai se bucurau visând la zerourile de pe cecul ce urma să vină. Nici avocații care i-au reprezentat. Nici criticii de artă. Nici artiștii. Nici măcar revistele de can-can, cu toate că John Constantin Brâncuși Moore a fost un foarte bun fotograf la cabaretul Crazy Horse din Paris.

Unii ar invoca misterul paternității lui John Constantin Brâncuși Moore. Nu este o scuză. Recunoscut sau nu - adică un act administrativ care a lipsit în multe alte cazuri celebre - este fiul lui Constantin Brâncuși, a fost un artist, o legătură cu un trecut tumultuos, plin de semnificații, parte a vieții marelui sculptor. Nu am știut să ni-l apropiem, să-l integrăm în climatul nostru cultural. Cineastul Ionuț Teianu, stabilit la Paris din 1991, a făcut despre John Constantin Brâncuși un documentar emoționant, ”În căutarea tatălui pierdut”, pe care vi-l recomand să-l vedeți.

Dumnezeu să îl ierte!”.

John Moore era și el artist. Iubea fotografia, pasiune pe care a descoperit-o pe când avea 19 ani. El a fost singurul urmaș al lui Constantin Brâncuși. Cei doi s-ar fi întâlnit o singură dată în viață și nu și-ar fi spus nimic, potrivit unui interviu acordat de acesta ziarului Evenimentul Zilei, în 2011. Fiul nelegitim al lui Constantin Brâncuși locuia în Jouy en Josas, o mică localitate din coasta Parisului. Mama lui ar fi fost ultima iubire a marelui sculptor român. Cu toate acestea, Brâncuși n-a dorit niciodată să-l cunoască pe John. 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net