Muncitori din Sri Lanka, hărţuiţi la Cluj. Cazul Ditrău se repetă

Ultima actualizare:
Aceasta e strada Lăpuşului, unde locuitorii nu-şi doresc vecini “cu pielea închisă la culoare”
Aceasta e strada Lăpuşului, unde locuitorii nu-şi doresc vecini “cu pielea închisă la culoare”

Un nou caz de intoleranţă etnică! La Cluj, locuitorii de pe o stradă din cartierul Gruia, cu vile somptuoase şi maşini scumpe, s-au revoltat din cauza faptului că într-un imobil au fost mutaţi câţiva muncitori veniţi legal din Sri Lanka. „Au chemat Poliţia şi au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, spune reprezentantul firmei care i-a recrutat pe asiatici.

„Strada Lăpuşului din Gruia e o stradă mică şi liniştită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiţie autorităţilor prin care cer arbitrarea nemulţumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniţă, sunt cazaţi 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se ştie ce caută aici şi cât de legal muncesc”, scrie actualdecluj.ro.

Sub protecţia anonimatului, un salariat al restaurantului care i-a angajat pe asiatici spune că “e o stradă bună, pe stradă sunt maşini scumpe. Oamenii au pretenţii de la vecinii lor. Asta e cazarea celor 22 de muncitori, pentru că e aproape de restaurant şi sunt condiţii destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă şi vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii se vor obişnui, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniştiţi, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. ­Le-am spus: «Respectaţi-i pe vecini şi o să vă respecte şi ei»”. De cum au fost aduşi cei 22 de muncitori din Sri Lanka, vecinii au chemat Poliţia.„Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”, mai dezvăluie salariatul restaurantului.Shashi (31 de ani) e ospătar şi a mai lucrat în Singapore, Thailanda şi Malaezia. ”Nu e prima dată pentru mine când ies din ţară. Am căutat un job şi cel mai bun pentru mine a fost în România, sunt acum în a treia lună aici”, povesteşte el.

Muncitorii din Sri Lanka, de la brutăria din Harghita
Muncitorii din Sri Lanka, de la brutăria din Harghita

În imobilul din Gruia e cazat şi Sisil, ajutor de bucătar, care are 47 de ani şi multă experienţă, ­fiindcă a mai muncit departe de casă, în Qatar şi în Maldive, potrivit actualdecluj.ro.Asiaticii au fost aduşi de o companie de recrutare, al cărei director, Romulus Badea, precizează: „Sunt veniţi sută la sută legal, cu toate formele, cu permis de şedere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii îşi văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamaţii în fiecare zi”.


    Muncitorii din Sri Lanka, de la brutăria din Harghita
Muncitorii din Sri Lanka, de la brutăria din Harghita

Discriminare la Vâlcea şi lângă Bucureşti

  • După scandalul de la Ditrău (Harghita), unde localnicii vor să-i alunge din comună pe doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la brutărie, Romulus Badea atrage atenţia şi asupra altor cazuri revoltătoare, scrie hotnews.ro. Compania pe care o reprezintă a adus la un hotel din Vâlcea oameni din Sri Lanka pentru curăţenie şi pentru bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curăţenie pe hol şi a ieşit scandal.
  • Un alt caz e al unei fabrici de lângă Bucureşti, unde o angajată făcea pontajul corect pentru români, nu şi pentru cei din Sri Lanka. Scopul ei era ca asiaticii să primească un salariu mai mic, iar patronul a dat-o afară când a aflat.
image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net