Ministrul Sănătății, despre coronavirus: "Dacă vom ajunge la 4.000 de cazuri, cele ușoare vor fi tratate acasă"

Ultima actualizare:

    Ministrul Sănătății, Victor Costache Inquam Photos / George Calin
Ministrul Sănătății, Victor Costache Inquam Photos / George Calin

Într-un interviu pentru Digi24, Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a făcut mai multe declarații importante despre virusul COVID-19, despre cât de pregătiți suntem în lupta cu pandemia. Totodată, Costache spune despre această boală că este una nu foarte complicată, dar care consumă foarte multe resurse logistice.

Victor Costache a mai spus că zilnic se identifică noi spaţii de carantină, printre care hoteluri unde se plăteşte pentru fiecare cazare. Costache a declarat că în cel mult zece zile se poate estima momentul vârfului îmbolnăvirilor cu coronavirus în România şi că virusul afectează toate categoriile de populaţie, indiferent de vârstă.

Iată cele mai importante declarații ale lui Victor Costache

”Spitalele din ţară sunt organizate în trei faze, scopul este de a nu amesteca pacienţii cu Covid 19, cu pacienţii critici de pe terapiile intensive a marilor spitale. Am organizat trei faze de spitalizare. În prima fază sunt Institutele de Boli Infecţioase, unde avem în acest moment pregătite 120 de paturi de terapie intensivă şi 2230 de paturi în spitalizare normală pentru formele medii şi uşoare. Strategia noastră este să spitalizăm toate cazurile pentru început, pentru a  evita difuzia acestei maladii în populaţie. Este important de a reuşi să avem o curbă plată a îmbolnăvirii şi a nu depăşi acest prag de ruptură a oricărui sistem medical”, a declarat Costache la Digi24, joi seară.

Ministrul a adăugat că principiul este ”să fim cu un pas înaintea bolii”.

”În momentul de faţă avem 277 de pacienţi confirmaţi la nivelul României. Odată ce faza unu va fi depăşită vom ajunge la spitale de faza a doua, care sunt spitale de pneumologie şi se adaugă de la o săptămână la alta spitale pe care le pregătim şi le golim pentru Covid 19. Principiul este să fim cu un pas înaintea bolii şi să nu repetăm din greşelile unor ţări mari din Europa, care au amestecat pacienţi Covid 19 cu pacienţi critici din secţiile de terapie intensivă şi s-a ajuns la această explozie a deceselor în populaţia fragilă”, a declarat Costache.

"Numărul paturilor de terapie intensivă ar putea creşte"

”În momentul de faţă am putea avea peste 2000 de paturi de terapie intensivă, dar urmează creşterea progresivă a acestui număr, pe baza achiziţiilor care le-am făcut de ventilatoare. Se lucrează şi pe achiziţiile Băncii Mondiale, pe fondurile proprii ale Ministerului sănătăţii şi pe achiziţa centralizată a Comisiei Europene. Sper să avem încă o mie de ventilatoare suplimentare care s evor adăuga în săptămânile viitoare, resurselor care le-am pregătit. Putem trata în spitale peste 4.000 de pacienți. Peste 4.000 de cazuri, formele mai ușoare vor fi tratate acasă. Prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii”, a declarat ministrul.

Au sosit 2 milioane de măști din Turcia

”Astăzi a ajuns primul transport din Turcia, săptămâna asta, 2 milioane de  măşti şi aproximativ 50.000 de combinezoane care vor fi distribuite spitalelor din faza unu. Nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice, trebuie să avem în permanenţă foarte mult echipament şi foarte multe materiale sanitare, foarte multe echipamente şi să evităm această îmbolnăvire rapidă a populaţiei din România”, spune Victor Costache.

În ceea ce priveşte locurile de carantină, autorităţile identifică hoteluri care ar putea oferi cazare: ”Cu spaţiile de carantină este o luptă contra - cronometru pe care o duc colegii de la MAI, în fiecare zi se identifică hoteluri suplimentare, tot mai multe dintre ele vor deveni spaţii de carantină. Nu sunt rechiziţionate, se achită pentru fiecare persoană aflată în carantină”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Citește și:

Fratele Danei Rogoz, medic de boli infecțioase, apel tranșant: «Țineți acasă toate persoanele de peste 70 de ani»

Cele două persoane din Timișoara s-au vindecat de coronavirus cu un cocktail de medicamente pentru HIV şi gripă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
catalin predoiu JPG
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net