Ministrul de Interne, Marcel Vela, îi propune premierului «schimbarea unor şefi ai Jandarmeriei» în contextul 10 august

Ultima actualizare:

    Marcel Vela vrea să-i propună premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, în contextul violențelor de la protestele din 10 augustFoto: Facebook
Marcel Vela vrea să-i propună premierului schimbarea unor șefi ai Jandarmeriei, în contextul violențelor de la protestele din 10 augustFoto: Facebook

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit, joi seară, 12 decembrie, despre "regizori" ai incidentelor din 10 august 2018, spunând că aceştia au fost oameni din sistem, în legătură cu politicienii care au decis intervenţia în anumite etape în anumite moduri şi premeditând-o în modul de organizare".

Referitor la violenţele din 10 august 2018, Vela a spus, joi seară, la Digi 24, că "a fost un plan sau a fost o pregătire minuţioasă a intervenţiei ca să se genereze o stare de conflict, la început artificială, probabil neaşteptându-se neapărat regizorii la un final totuşi dramatic şi cu un impact negativ la nivel naţional şi internaţional". El a spus că sunt dosare de cercetare penală, iar democraţia a avut de suferit în România.

"După o asemenea intervenţie se pune evident întrebarea dacă în România oamenii se pot exprima liber fără să fie gazaţi, bătuţi şi în acelaşi timp eu, ca ministru al Afacerilor Interne, eu sunt deranjat acum şi de faptul că Jandarmeria, o instituţie serioasă, a fost pusă într-o ipostază incorectă, târâtă să spunem într-o acţiune de acest gen de către cei care au decis intervenţia şi modul de intervenţie", a afirmat Vela.

El a spus că regizorii au fost "oameni din sistem, în legătură cu politicienii care au decis intervenţia în anumite etape în anumite moduri şi premeditând-o în modul de organizare".

El a afirmat că jandarmii care au împrăştiat gaze lacrimogene nu aveau măşti de gaze la ei. "Voi propune premierului schimbarea unor şefi ai Jandarmeriei", a anunţat Vela. Întrebat dacă este vorba de Jandarmeria Bucureşti sau cea naţională, el a spus: "O să vedeţi la timpul potrivit, pentru că vreau să fac o analiză. Cât de curând", potrivit News.ro.

Invitat la Prima TV, Marcel Vela a fost întrebat cum au ajuns jandarmii „să bată oameni” pe 10 august. „Printr-o organizare incorectă a Jandarmeriei şi prin implicarea politicului în această organizare. Oameni cu răspundere care sunt şi oameni politici. Nu pot să spun cine, nu pot să dau nume… Politicul a fost implicat în 10 şi 11 august”, a declarat ministrul de Interne.

Marcel Vela, despre raportul din 10 august

Vela a afirmat că a citit raportul despre acele evenimente în calitatea sa de fost preşedinte al Comisiei de apărare din Senat. „E nenorocire. Dar raportul nu e suficient, raportul este o informare care de fapt a apărut şi în presă, o parte dintre lucruri sunt publice. Dar ce nu era public şi ce refuzase Jandarmeria să desecretizeze, deşi Parchetul Militar le ceruse acest lucru în 2018, erau convorbirile radio, pe nişte staţii speciale, pe 10 şi 11, în care ei vorbeau.

Şi n-au vrut să le desecretizeze, pentru că erau nişte indicative, şi atunci am schimbat indicativele (…) şi le-am desecretizat toate cele 298 de ore, dintre care 250 au legătură cu evenimentele din 10-11 august”, a explicat ministrul. În cadrul aceluiași interviu, Vela spune că s-a urmărit „compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională” a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar „cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească”.„Unii jandarmi, când au dat cu gaze lacrimogene, nu şi-au pus masca, deci comandanţii nu le dăduseră şi măşti pe care ei le au în dotare. Dar când intri în gaze, dacă nu ai mască, respiri acele gaze şi asta îţi dă o stare emoţională puternică, adrenalina acţionează şi nu mai eşti raţional, ca jandarm, pentru că inclusiv tu inhalezi gazele lacrimogene. Deci, s-a urmărit inclusiv de către cei care au regizat compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională”.

De asemenea, ministrul de Interne a mai spus că „jandarmii trebuie să respecte procedurile, şi nu ordinele unor politicieni” şi că doreşte schimbarea legislaţiei, astfel încât jandarmii să poarte indicative la vedere, pentru a putea fi identificaţi. „Vom modifica legislaţia, un jandarm să fie personalizat, la vedere cu un număr, astfel încât el să aibă responsabilitatea că dacă loveşte un bătrân, o persoană cu handicap, un copil sau dă cu gaze fără să respecte regulamentul, să ştie că este pasibil de pedeapsă şi este recunoscut în filmări de oameni, în declaraţii”, a mai afirmat Marcel Vela, citat de Agerpres. 

image
image
image
image
image
image
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net