Ministrul Culturii ar vrea să cumpere Castelul Peleș, dar nu i-l vinde nimeni

castel-peles-inaugurat-1883-inchiriat-ministerul-culturii-6000_euro.jpg

Construit de Regele Carol I cu bani personali si inaugurat in 1883, Castelul Peles a fost pentru decenii resedinta de vara a Familiei Regale, fiind retrocedat Regelui Mihai in 2007
Construit de Regele Carol I cu bani personali și inaugurat în 1883, Castelul Peleș a fost, pentru decenii, reședința de vară a Familiei Regale, fiind retrocedat Regelui Mihai în 2007
Foto:Shutterstock

Săptămâna trecută, într-o conferință de presă, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a vehiculat ideea – una mai veche - a unei posibile cumpărări a Castelului Peleș de la Casa Regală. Aceasta în condițiile în care în 30 iunie expiră actualul contract de închiriere ce permite statului român să folosească istoricul castel ca muzeu deschis publicului. În contrapartidă, Casa Regală a răspuns că nu are în intenție să vândă Peleșul, neexistând nicio negociere sau discuție pe această temă cu oficiali ai statului român.

Castelul Peleș este, de peste 135 de ani – a fost inaugurat în 1883 – unul dintre simbolurile majore ale Dinastiei Române. A fost construit de Regele Carol I cu bani personali și lăsat apoi moștenire de către urmașul acestuia, Regele Ferdinand, printr-un codicil secret al testamentului, nepotului său, Regele Mihai I și nu lui Carol al II-lea, năbădăiosul fiu al lui Ferdinand. În martie 2007, Castelul Peleș, dar și Pelișorul, plus terenurile aferente au fost restituite Regelui Mihai, care, în schimb, s-a angajat să mențină statutul de muzeu deschis publicului pentru cele două edificii, doar o parte a Pelișorului devenind reședință de familie. Tot atunci, tocmai în acest scop, s-a încheiat și un prim contract de închiriere, ce a fost reînnoit din trei în 3 ani. Mai ales că toate colecțiile de artă expuse în cele două castele aparțin statului român.

Chiria actuală este de 6.000 euro pe lună

Suma plătită de Ministerul Culturii este, la ora actuală, de aproximativ 6.000 de euro lunar. La momentul restituirii, acum 12 ani, au existat discuții, zvonuri despre posibila cumpărare a proprietății de către statul român, suma vehiculată fiind de 30 milioane de euro, dar fără să se ajungă la vreun rezultat. Iată că Ministrul Culturii, Daniel Breaz, repune pe tapet ideea cumpărării, mai ales că statul are drept de preempțiune în cazul unei eventuale vânzări. „Legat de Castelul Peleş, oferta statului român, a Guvernului României, este aceea de a cumpăra Castelul Peleş. Oferta şi propunerea financiară trebuie să vină din partea Casei Regale şi, în al doilea rând, trebuie să existe o disponibilitate a Casei Regale de a vinde acest castel“, a declarat ministrul culturii în cadrul unei conferințe de presă.

daniel-breaz-ministrul-culturii-cumparare-castel-peles.jpg

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, si-ar dori cumpararea Castelului Peles, deși, la ora actuala, statul caștiga 2 milioaner de euro pe an din bilete, fara sa investeasca nimic
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, și-ar dori cumpărarea Castelului Peleș, deși, la ora actuală, statul câștigă 2 milioaner de euro pe an din bilete, fără să investească nimic
Foto: Mediafax/Alexandra Pandrea

E drept, logica afirmațiilor e un pic haotică, neînțelegându-se foarte clar care e, de fapt, oferta statului român, din moment ce se așteaptă o ofertă concretă din partea Casei Regale condusă în acest moment de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. Înțelegem că există disponibilitatea de a se cumpăra, în cazul în care ar exista disponibilitatea de a vinde. Dar, așa cum a declarat ulterior Ion Tucă, directorul Casei Majestăţii Sale Margareta, „Casa Regală nu a negociat şi nu intenţionează să vândă Castelul Peleş”

Statul român, venituri de 2 milioane de euro pe an, dar n-are bani de reparații

Mai mult decât atât, Familia Regală a anunțat că nu a negociat vânzarea castelului în care tocmai a făcut o investiţie de 100.000 de euro, pentru a-l salva de la distrugere. Celebrul castel a fost ţinut în frig o iarnă întreagă pentru că Ministerul Culturii nu a schimbat centrala termică, potrivit stiri.tvr.ro. În anul în care muzeografii au stat în frig, Peleşul a fost vizitat de aproape 500.000 de turişti, iar din vânzarea biletelor s-au câştigat aproape două milioane de euro. Familia Regală a schimbat centrala montată de Carol I, la Peleş. Vechea instalaţie a fost unicat în Europa, la vremea ei. Căldura de la noua centrală este transmisă spre 13 baterii subterane ale castelului, de unde pleacă în toate cele 160 de camere. La dorinţa lui Carol al II-lea, centrala a fost modernizată pentru a funcţiona cu gaze. După Revoluţie, au fost schimbate cazanele, dar, după mai bine de 100 de ani de funcţionare, centrala a cedat în iarna lui 2017.

"Niciun fel de investiţie nu a fost făcută de Ministerul Culturii. E o situaţie ciudată, invocă legislaţia care nu permite să investească într-un monument istoric. Castelul este închiriat cu 6.000 de euro, 2 cenţi pe metru pătrat a fost o chirie subvenţionată de Casa Regală tocmai ca Ministerul Culturii şi Muzeul Peleş să aibă resurse să întreţină acest imobil. Chiar aşa am convenit de la început", a mai spus Ion Tucă. Prin urmare, mai mult ca sigur că singura opțiune va fi prelungirea contractului de închiriere, după 30 iunie 2019, pe încă trei ani. Rămâne de văzut și pe ce sumă.

 

Loading...

Citește și

  • Cumintenia Pamantului, sculptura lui Brancusi, asteapta cuminte noua incercare a statului de a o cumpara

    Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz, a anunțat într-o conferință de presă că ministerul dispune de 25 milioane de euro pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu. El a mai declarat că așteaptă o nouă ofertă din partea proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

  • Obiectele de patromoniu aflate în încăperile Castelului Peleş, care funcţionează ca Muzeu Naţional, riscă să se degradeze din cauza condensului, în condiţiile în care de o lună, castelul nu are căldură. Potrivit news.ro, centrala termică s-a defectat, iar Ministerul Culturii, care plăteşte lunar chirie pentru complex, susţine că proprietarul, Casa Regală, este obligat să facă reparaţiile capitale. Cei din urmă, nu sunt de acord și propun o altă soluție

  • castelul peles rege regina

    Regina Ana va poposi la Castelul Peleș, înainte de a fi înmormântată la Curtea de Argeș. Astăzi, 9 august, sicriul va fi va fi depus în Holul de Onoare a castelului unde va fi oficiată o slujbă ortodoxă. În Sinaia vor suna clopotele tuturor bisericilor ortodoxe şi ale bisericii catolice din localitate, informează news.ro.

  • Castelul Regal din Mamaia a ajuns in paragina dupa ce, ani de zile, dupa 1990, a fost folosit ca restaurant sau club de noapte

    Castelul Regal din Mamaia, ridicat de Regina Maria între 1924-1926, zace în neglijență și uitare de mulți ani. Ajuns în proprietatea unei firme private printr-un contract anchetat la vremea respectivă de DNA, cu încălcarea dreptului de preempțiune al statului roman, somptuoasa reședință este, în sfârșit, revendicată de Ministerul Culturii și Identității Naționale care a înaintat o solicitare juridică de anulare a contractului din 2003, încheiat fără aprobarea Ministerului. Totul e ca demersul, chiar cu un success în instanță, să nu se încheie cu un eșec, așa cum s-a întâmplat în cazul sculpturii lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1