Mihai Viteazul avea o amantă blondă. Ce nu ştiai despre «doamna Velica»

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Am învăţat la şcoală că Mihai Viteazul a fost una dintre cele mai ilustre figuri ale istoriei românilor. Însă există câteva controverse legate de numele său.

Cronicile timpului, deşi îi recunosc calităţile militare, îl portretizează în nişte culori destul de urâte, cronicarul Miron Costin scriind despre domnitor:

"Şi era aşa de groaznic Mihai-vodă şi vestit de războaie în toate aceste părţi, cât, îndată ce au sosit la Suceava, i s-au închinat şi cetatea Sucevei şi a Neamţului, la cetăţi punând oşteni de ai săi pedestraşi [...].O! nesăţioasă hirea domnilor spre lăţire şi avuţie oarbă! Pe cât să mai adauge, pe atâta râvneşte. Poftele domnilor şi a împăraţilor n-au hotar. Având mult, cum n-ar avea nimic le pare. Pe cât îi dă Dumnezeu nu se satură. Având domnie, cinste şi mai mari şi mai late ţări poftesc. Având ţară, şi ţara altuia a cuprinde cască, şi aşa lăcomind la altuia, sosesc de pierd şi al său.[...] Aşa şi Mihai-vodă, vrând sa hie [fie] crai la unguri, au pierdut şi domnia Ţării Munteneşti [...]"

Dincolo de aceste imagini mai rămâne şi viaţa privată a domnitorului, care este departe de a fi exemplară.

Moralitatea în privinţa relaţiilor amoroase se pare că nu a fost niciodată punctul forte al lui Mihai Viteazul. Deşi însurat cu doamna Stanca, nu-şi ascundea aventurile. Doamna Velica a fost marea lui pasiune. A cunoscut-o în 1595, când, după victoria de la Călugăreni, a fost invitat la Alba-Iulia, unde Sigismund Báthory l-a primit cu onoruri regale.

Vezi cine era doamna Velica şi cum a cunoscut-o Mihai Viteazul, pe historia.ro.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul