Mesaj dur al Comisiei Europene: ”Renunțați la modificările din legile justiției!”

Ultima actualizare:

    Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans este îngrijorat de evoluția independenţei sistemului judiciar din România
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans este îngrijorat de evoluția independenţei sistemului judiciar din România

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a prezentat rapoartele privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Dacă despre Bulgaria oficialul european a avut numai cuvinte de laudă, pentru România a venit cu recomandări suplimentare și i-a somat pe guvernanți să renunțe la modificările din legile justiției și codurile penale.

Comisia Europeană a formulat opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

De asemenea, Comisia a cerut înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

Iată principalele solicitări ale Comisiei Europene

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a si readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările din ultimii 10 ani. Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei si asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, lucru care este atât în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al UE în ansamblul său", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net