Medicamentul pentru gât te lasă fără permis?

Ultima actualizare:

Doctorul Tiberiu Florian Georgescu a rămas fără permis şi s-a ales cu dosar penal pentru că a luat Tantum Verde, cel mai cunoscut medicament pentru gât. Acum se judecă cu firma care îl vinde, pe motiv că prospectul produsului l-a indus în eroare, iar scandalul creat i-a stricat reputaţia.

Mergea spre casă la volanul maşinii sale, pe o stradă din Ploieşti, şi nu se gândea decât la somn şi la o baie fierbinte pentru că nu-l lăsau deloc durerile de gât din cauza amigdalelor inflamate. Ca să-i mai treacă, la un semafor şi-a dat cu Tantum Verde spray şi nici prin cap nu i-a trecut că avea să fie o mare greşeală. „După nici cinci minute am dat de un filtru al agenţilor de circulaţie şi am fost tras pe dreapta. Pus să suflu în aparatul etilotest acesta a indicat 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Degeaba am încercat să le spun că nu am consumat nimic şi că e vina unui medicament. Agenţii m-au condus la Spitalul Judeţean unde mi s-au recoltat probe biologice”, îşi începe doctorul Georgescu povestea. În baza procesului verbal al agenţilor a fost întocmit dosarul penal 3315/P/2012 în care nefericitul şofer era trimis în judecată. Vina? Infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autoturism, în condiţiile în care a fost depistat cu o alcoolemie peste limita legală. Până la soluţionarea dosarului, Tiberiu Florian Georgescu s-a trezit şi cu permisul suspendat aşa cum prevede legea. Totul pentru că a luat un medicament pentru dureri de gât. 

Prospectul nu spune cât alcool conţine spray-ul

Pe data de 28 martie 2012 Tribunalul Ploieşti a decis, pe baza rezultatului probelor biologice care au indicat 0.00 grame/mie alcool, neînceperea urmăririi penale împotriva doctorului Georgescu. Acesta nu vrea să lase lucrurile aşa şi a dat în judecată firma care vinde în România Tantum Verde. „Acest produs nu are specificat pe prospect o contraindicaţie sau atenţionare cu privire la modificarea valorilor alcoolului în aerul expirat. Am fost pus într-o situaţie stânjenitoare şi s-au adus grave atingeri reputaţiei mele din cauza acuzaţiilor prin dosarul penal încheiat”, se arată în motivarea acţiunii lui Tiberiu Georgescu.


    Tiberiu Georgescu
Tiberiu Georgescu

Acesta cere modificarea prospectului pentru atenţionarea pacienţilor şi daune în valoare de 270.000 de lei. De doi ani însă procesul trenează deoarece, între timp, firma CSC Pharmaceuticals Handels Gmbh din Austria care îl comercializa a fost înghiţită de o firmă italiană, Angelini Francesco, care refuză să-şi asume răspunderea. Georgescu anunţă că la termenul din luna septembrie al procesului va aduce noi probe referitoare la efectul dăunător al Tantum Verde. Contactaţi de Click!, reprezentanţii companiei care comercializează produsul spun că totul e o mascaradă, cu scopul de a obţine bani necuveniţi.

„Partea acuzatoare diseminează informaţii false despre acest produs, cu unicul scop de a câştiga nişte bani. Un medic a găsit o modalitate de a cere o despăgubire exagerat de mare, deşi e evident că la pregătirea lui nu putea fi indus în eroare. Informaţia referitoare la prospect este complet greşită. Produsul nu conţine 96% etanol, ci alcoolul are o concentraţie de 96%. Un flacon de Tantum are 1,2 grame de alcool, deci circa 8-10% din compoziţie, care nu poate da asemenea valori la verificarea cu aparatul etilotest”, ne-a spus Radu Ionescu, avocatul companiei pârâte.

Am testat spray-ul de gât. Alcoolul pe care îl conţine a fost depistat de etilotest

Tiberiu Georgescu
Tiberiu Georgescu

Reporterul Click! a testat produsul incriminat pentru a vedea dacă acesta îi pune pe şoferi în dificultate la un control rutier. După aplicare am aşteptat 30 de secunde, după care am suflat într-un etilotest omologat. Aparatul a indicat 0,46 mg/l alcool în aerul expirat. După 5 minute am suflat din nou, iar valoarea a coborât la 0,06 mg/l. Concluzia e că alcoolul din cavitatea bucală se evaporă odată cu trecerea timpului.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net