Medic pediatru, despre deschiderea școlilor, în contextul Covid-19. Ce trebuie să facă părinții

copii-scoala.jpg

copii cu masca de protectie la scoala
Elevii se vor întoarce la școală începând cu 14 septembrie
foto: Shutterstock

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul ”Alessandrescu-Rusescu”, București, încearcă să reducă îngrijorarea părinților legată de redeschiderea școlilor și grădinițelor, începând cu 14 septembrie, în condițiile în care numărul de cazuri noi de Covid-19 se menține ridicat.

Dr. Craiu, care comunică prin pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, susține că nu trebuie să luăm decizii pe bază de frică și că este important să analizăm cu atenție datele concrete pe care le deținem în acest moment despre manifestarea noului coronavirus la copii.

”Frica ne determină să luăm decizii pripite sau eronate. Inainte de a decide ce este de făcut ar trebui să ne uităm la fapte.

  • Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial.
  • Copiii fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 copii față de 164,5 la 100.000 la adulți)
  • Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like), a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de 17 ori mai mare decât a României. În contextul unui număr de 5.000.000 de bolnavi confirmați.
  • Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, în fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane”, a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Elevii reîncep să meargă la şcoală de pe 14 septembrie. Sunt luate în calcul trei scenarii

Sfaturi pentru părinți înainte de deschiderea școlilor și grădinițelor

Dr. Craiu le oferă câteva sfaturi părinților pentru pregătirea copiilor de școală.

”Să exersăm, cu ai noștri copii, spălatul corect pe mâini și purtatul unei bariere la nivelul feței. Nu neapărat mască chirurgicală, dacă ideea de mască agasează emoțional copilul sau familia... Poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat...

În timpul iernii, aproape toți copiii români sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea să facem acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisă purtarea măștii.

Și dacă frica persistă, puteți să completați un chestionar on-line, de la CDC, pentru ca să vedeți, în cazul familiei dvs, dacă este rezonabilă participarea copilului la școala reală sau trebuie să vă pregătiți de școala on-line.”

Citește și:

Peste 97.000 de copii testați pozitiv pentru Covid-19 în SUA, în numai două săptămâni

Loading...

Citește și

  • Medic care se afla in laborator si tine in mana o eprubeta

    Ministerul Apărării din China a anunțat că au fost începute testările pentru un vaccin împotriva coronavirus, care ar putea trata pneumonia virală și ar putea stinge pandemia. Specialiștii chinezi sunt foarte încrezători și au declarat că, dacă testele vor avea succes, se va trece imediat la producerea antidotului la scară largă. Eforturi foarte mari pentru descoperirea unui tratament sunt depuse și în Europa, SUA și alte țări din Asia.

  • Mihai Covaşă, profesor universitar la o facultate de medicină din sudul Californiei, spune că nu înţelege de ce unii oameni nu cred în existenţa noului coronavirus, în condiţiile în care acesta a ucis peste 500.000 de oameni în întreaga lume.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1