Lupta anticorupție, un „fâs” electoral. Șapte „inculpați” în dosarul Microsoft scapă de acuzații

Ultima actualizare:

    DNA a stabilit că Daniel Funeriu, fost ministru al educației, nu a săvârșit nici o faptă penală în cazul MicrosoftFoto: arhivă personală
DNA a stabilit că Daniel Funeriu, fost ministru al educației, nu a săvârșit nici o faptă penală în cazul MicrosoftFoto: arhivă personală

Ni i-au arătat cu degetul, i-au expus public, la televizor și în ziare, și i-au acuzat de fapte penale reprobabile. Procurorii DNA care au instrumentat dosarul Microsoft ne-au făcut să credem că ei sunt cei mai mari penali ai țării și „cazul Microsoft” cea mai mare scurgere de bani publici din istoria României. Cu toate acestea, DNA a renunțat la acuzațiile formulate pe numele a șase dintre cei anchetați, fie din lipsă de probe, fie din cauza prescrierii faptelor. Cine sunt cei șapte foști miniștri, inculpați doar la televizor de DNA.

La începutul lunii ianuarie Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța clasarea dosarului deschis pe numele Ecaterinei Andronescu, fost ministru al educației. Andronescu fusese audiată și anchetată în dosarul „Microsoft” pentru favorizarea unor firme prin adoptarea unor hotărâri de guvern, însă faptele pentru care a fost suspectată s-au prescris în 2014. Acest lucru se justifică prin faptul că termenul legal de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu, reținută în contul Ecaterinei Andronescu, este de zece ani.

În aceeași situație se află și Dan Nica (fost ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației), Alexandru Athanasiu (ministru al educației și cercetării între anii 2003-2005) și Adriana Țicău (secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, apoi ministru al comunicațiilor pentru șase luni). Deși li s-a imputat un prejudiciu de zeci de milioane de dolari și au fost expuși și defăimați în public, DNA nu a putut strânge suficiente probe pentru a-i înfunda. Faptele pentru care au fost acuzați sau pentru care au fost audiați de procurori s-au prescris.


    Dan Nica a scăpat de acuzații, după ce faptele de care a fost suspctat s-au prescris
Dan Nica a scăpat de acuzații, după ce faptele de care a fost suspctat s-au prescris

Tănăsescu Mihai Nicolae (ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004)  şi Mihăilescu Petru Ştefan (ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003), s-a dispus soluţia clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f  din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004,  prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de  prescripţie a răspunderii penale, scrie adevarul.ro.

Și mai șifonat a ieșit Daniel Funeriu, fost ministru al educației. El a fost scos din dosarul Microsoft, după ce procurorii au stabilit că el nu a comis nici o faptă penală. „Faţă de FUNERIU PETRU – DANIEL, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012, s-a dispus soluţia clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”), întrucât semnarea de către acesta a Notei privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli, nu era de natură să producă efecte juridice, aceasta fiind întocmită în „scopul exclusiv al raportării şi al informării cu privire la evoluţia procesului de soluţionare a unor probleme specifice, la stadiul implementării documentelor de politici publice şi/sau a actelor normative”, informează DNA.

Procurorul care a instrumentat dosarul „Microsoft” este Mihaiela Iorga. Aceasta a declarat că nu-și poate imputa nimic în acest caz. „Prescripţia trebuie să ştii să o calculezi şi trebuie să stabileşti corect momentul consumării infracţiunii, momentul epuizării infracţiunii. Ce să-mi reproşez eu? Eu, până la momentul la care am predat dosarul, mi-am facut treaba. De acolo, nu ştiu ce s-a întâmplat şi nu am ce să comentez. Dar ar fi trist să clasezi cauza pentru dorinţa de a face rău cuiva”, a declarat, pentru Mediafax, Mihaiela Iorga.

Cine n-a scăpat de acuzații

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat pe 1 februarie 2018 că a finalizat ancheta în dosarul „Microsoft”. Față de cei cinci acuzați deja trimiși în judecată în acet caz, DNA a anunțat ieri trimiterea în judecată a încă doi inculpați: Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, acuzaţi de spălare de bani. Cauza se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Anterior, în 2015, au fost trimiși în judecată Gheorghe Ştefan (la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamţ), Dorin Cocoş (om de afaceri, fosul soţ al Elenei Udrea), Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010), toţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Totodată, omul de afaceri Dumitru Nicolae a avut aceeași soartă, iar acuzația a fost de săvârșire a infracțiunii de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale). Pe 12 septembrie 2017 a fost trimis în judecată și Valerian Vreme, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. El e acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Ancheta în dosarul „Microsoft” a început ca urmare a indiciilor obținute de procurori de la Corpul de Control al premierului, care sesiza încheierea, în data de 15 aprilie 2004, în condiţii nelegale, a unui contract de închiriere de licenţe IT şi ulterior a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul Sistem Educaţional Informatizat (SEI). Prejudiciul în această cauză a fost calculat la 67 de milioane de dolari. O parte însemnată din această sumă a fost imputată celor cinci acuzați déjà condamnați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net